AKO OVAKO ZASADITE LAVANDU, CVETAĆE VAM RASKOŠNIJE OD IJEDNE DRUGE BILJKE: Preplaviće vam dvorište
Lavanda, Foto: Printscreen YouTube/Natura e Bellezza

paŽnja

AKO OVAKO ZASADITE LAVANDU, CVETAĆE VAM RASKOŠNIJE OD IJEDNE DRUGE BILJKE: Preplaviće vam dvorište

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa lavanda je mnogima omiljeni izbor za sadnju u vrtu, pogotovo jer je, uz sve svoje prednosti, ova biljka vrlo otporna

Objavljeno: 09:13h

Lavanda osvaja prelepim ljubičastim cvetovima i aromatičnim mirisom, a stručnjaci donose savete kako da pravilnom negom postignete njen raskošan rast.

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa lavanda je mnogima omiljeni izbor za sadnju u vrtu, pogotovo jer je, uz sve svoje prednosti, ova biljka vrlo otporna.

Ali iako se izuzetno lako uzgaja i ne zahteva mnogo brige, čak i ona ima neke preduslove koje vredi zadovoljiti kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Gde je najbolje posaditi lavandu

Med, Lavanda, Med od lavande
foto: Printscreen/Youtube/Fuller Farm

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnoštvo vlage.

„Svakako izbegnite sadnju na lokaciji koja je čak i deo dana u hladu jer će se vaša lavanda tu mučiti da opstane“, napominje iskusni vrtlar Džek Satklif, a prenosi tportal.hr.

Vrlo je važno i da kod sadnje lavande, ako je to u saksiji, prvi sloj bude drenažni, dakle, šljunak i pesak, a gornji zemlja, da se voda ne bi zadržavala. Lavanda, naime, voli sušniju klimu i voda koja se zadržava pod njom može je uništiti.

Orezivanje

Lavanda
foto: Profimedia

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suva i nije atraktivna.

Redovnim uklanjanjem ocvalih delova obezbedićete bogatiji rast novih izdanaka. Taj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proleće kako biste je pripremili za puni cvat u leto.

„Kod orezivanja ostavite samo 15 centimetara biljke iznad tla i uklonite sve ocvale delove“, tvrdi Satklif.

Koliko često zalivati lavandu

Za razliku od većine vrtnog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalivanje, a prekomerne količine vode mogu naštetiti njenom rastu.

Stoga lavandu zalivajte tek kada primetite da se zemlja potpuno osušila.

Presađivanje i đubrenje

Za najuspešniji rast lavande presadite je svake dve do tri godine. Tokom tog procesa lavanda neretko uvene, ali to je sasvim normalna reakcija nakon koje sledi još raskošniji cvat.

Za kraj, tokom vegetacije u letnim mesecima zemlju jednom mesečno obogatite đubrivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem delu godine.

(Espreso/Zadovoljna.nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.