OVO JE NAJZDRAVIJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: 1 NAMIRNICA umesto BRAŠNA će zgusnuti JELO ZA SEKUND, NIKO NE ZNA ZA TO
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

recept

OVO JE NAJZDRAVIJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: 1 NAMIRNICA umesto BRAŠNA će zgusnuti JELO ZA SEKUND, NIKO NE ZNA ZA TO

Evo kako možete da začinite vaš pasulj kako bi bio još ukusniji

Objavljeno:

Poznato je da je naša hrana masna, začinjena i teška. Srbi vole da jedu tako spremljena jela, pa iz tog razloga u skoro svako kuvano jelo dodaju zapršku.

Zaprška se obično sprema od brašna, ulja i aleve paprike, ali postoji i ona koja je zdravija.

Evo kako možete da začinite vaš pasulj kako bi bio još ukusniji.

pasulj
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Kada su želele da zgusnu čorbu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće i to su dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina.

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.

Reč je o lagano varljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.

Zaprška
foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Sočivo nije potrebno potapati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili pasuljem, a da biste ga skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Šta treba uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi (potrebno je voditi računa da bude dovoljno tečnosti) i zatim će se raspasti te tako zgusnuti jelo koje pripremate.

sočivo
foto: Hendrik Fuchs / Panthermedia / Profimedia

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite ručni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?

Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

Mirka Vasiljević pravila pasulj i sarme usred Francuske:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.