NAPRAVITE NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Dodajte 1 SASTOJAK i testo će se TOPITI u ustima
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

recept

NAPRAVITE NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Dodajte 1 SASTOJAK i testo će se TOPITI u ustima

Evo recepta za najmekši slavskii kolač

Objavljeno:

U nedelju, 21. maja praznujemo Svetog Jovana Bogoslova. Ni jedna slava ne može da se proslavi bez vina, žita i naravno slavskog kolača.

Evo recepta za najmekši slavskii kolač.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

Testo:

750 g brašna

1 kockica kvasca

350 ml mleka

190 ml vode

1 jaje

2 žumanceta

100 g restopljenog putera

2 kašičice šećera

1,5 kašičica soli

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Testo za ukrase:

200 g brašna

100 g gustina

50 g soli

150 ml hladne vode

Za premazivanje pogače:

1 žumance

1 kašika mleka

Priprema:

Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.

Slavski kolač
foto: RINA

Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo, veću od kalupa u kome će se testo peći (ja sam koristila kalup sa obručem, 26cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.

Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.

Drugi, veći, deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.

Trouglove, koji su bili uz ivicu kalupa, prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.

Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.

I, na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase, po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).

Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeni slavski kolač prebaciti na tacnu za posluženje.

Savet:

Ovo je, zakasneli (zbog kvara kompjutera), recept slavskog kolača, za moju slavu - Sveti Jovan Krstitelj.

Majke i snajke:

00:53

Majke i Snajke

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.