OVAKO ĆETE NAPRAVITI SAVRŠEN SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN: Dodajte mu OVO i dobićete FANTAZIJU
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

napravite ga

OVAKO ĆETE NAPRAVITI SAVRŠEN SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN: Dodajte mu OVO i dobićete FANTAZIJU

Za pripremu je potrebno: 600 g brašna, 400 ml mlake vode, 30 g svežeg kvasca, 100 ml ulja i kašičica soli

Objavljeno:

Đurđevdan je jedan od najlepših prolećnih i hrišćanskih praznika koji prati niz običaja od pletenja venčića od livadskog cveća do kupanja u reci. U gradu su se zadržali samo neki, a bogata slavska trpeza je jedan od njih. Veče uoči Đurđevdana ili rano ujutro na sam praznik, domaćica kuće treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje i malo bogojavljenske vodice osveštane pred slavu.

Na svakoj slavskoj trpezi obavezni su sveća, žito, vino i naravno slavski kolač. U pripremi kolača mora se voditi računa da korica bude dovoljno pečena i savršeno hrskava, u kombinaciji sa idealno mekanom sredinom. Te karakteristike, najviše zavise od temperature i vremena pečenja, ali i dobrog odabira rerne koja ispunjava sve potrebe. Otkrivamo vam recept i savete, kako da sve to postignete:

Za pripremu je potrebno: 600 g brašna, 400 ml mlake vode, 30 g svežeg kvasca, 100 ml ulja i kašičica soli.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Nakon što ste pripremili sve što je neophodno, kvasac razmutite u šolji mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna i ostavite da nadođe. Zatim, zamesite testo sa brašnom i malo osvećene vodice, uljem i kašičicom soli. Mesite testo sa dodavanjem brašna dok ne postane glatko i vodite računa da testo ne bude tvrdo. Kada ste to uradili, ostavite na toplom mestu da naraste, a potom ga premesite i stavite u dublji pleh, prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Kada dovoljno naraste, možete dekorisati kolač. Za ukrase možete koristiti manji komad već pripremljenog testa ili umešeno testo bez kvasca. Preostaje vam samo da stavite kolač da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

(Espreso/Bakinakujna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.