SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN - MEKAN KAO DUŠA: Kad zagrizete TOPI SE u ustima, gosti će vam tražiti RECEPT
Slavski kolač, Foto: PRINTSCREEN/YT/DOBRIANA DIMOVA

PREUKUSAN JE

SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN - MEKAN KAO DUŠA: Kad zagrizete TOPI SE u ustima, gosti će vam tražiti RECEPT

Napravite nesvakidašnji slavski kolač za Đurđevdan.

Objavljeno:

Đurđevdan slava koju dosta Srba obeležava, a čak i ako je ove godine slavite u krugu porodice, na svečanoj trepzi treba da se nađe slavski kolač. Tradicija je da se slavski kolač ukrašava simbolima, a mi vam predlažemo nešto malo drugačije.

Eleganta i raskošana pogača koja nije komplikovana za prirpremu će vas oduševiti, a i na nju možete da stavite neki ukras ako želite.U nastavku teksta imate i galeriju, gde možete da vidite kako da oblikujete testo.

Pogača, Posna pogača
foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

1 kocka svežeg kvasca

500 ml mleka

2-3 kašike jogurta

4 jajeta

1 kašika soli

1 kašika šećera

1,2 kg običnog brašna

5 kašika ulja

1 kašika sirćeta

100 g putera

Priprema:

Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac izdrobite u posudi, pa dodajte toplo mleko i šećer. Ostavite 10 minuta da se aktivira, a onda dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Dobro promešajte, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite gltko testo i pokrijte, pa ostavite pola sata da nadođe. Podelite testo na 8 delova od po 125 g, na 4 dela od 200 g i na 1 deo od 60 g. Oblikujte loptice od testa.Uzmite testo od 125 g, pospite brašnom i razvucite u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i onda napravite harmonuku. Savijte krajeve na unutra i preklopite. Tako uradite i sa preostalih 7 delova. Poređajte po ivici okruglog kalupa. Uzmite testo od 200 g, pospite ga brašnom i razvucite u obliku jajeta i premažite istopljenim puterom. Okrenite horizontalno i isecite nožem za picu od polovine testa, ali ne do kraja. Urolajte i savijte ka unutra. Tako uradite i sa preostala 3 dela. Poređajte u sredinu tepsiju, tako da se krajevi sklapaju. Najmanje testo podelite na 4 dela i oblikujte loptice. Stavite u šupljinu od testa. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Pečeni slavski kolač premažite istopljenim puterom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.