OVA STVAR JE RASADNIK BAKTERIJA U KAFIĆIMA: To uvek koristimo, a nismo ni svesni OPASNOSTI
kafič, Foto: Emilija Jovanović

OPREZNO

OVA STVAR JE RASADNIK BAKTERIJA U KAFIĆIMA: To uvek koristimo, a nismo ni svesni OPASNOSTI

Definitivno bi trebalo da operete ruke nakon dodirivanja ovih stvari...

Objavljeno:

Kroz restorane i kafiće prolazi veliki broj ljudi, i bez obzira na to što ovi objekti moraju da ispunjavaju određene higijenske standarde, neke stvari su ipak prljave i tu ne može da se uradi mnogo toga osim da perete ruke nakon što ih dodirnete.

Evo koji predmeti u restoranima su najprljaviji.

WC šolja

Potpuno očekivano jer, i WC šolje u našim domovima sadrže bakterije, a zamislite tek one u restoranima koje koristi toliko broj ljudi. Koliko god da se redovno čiste, istraživanja su pokazala da na njima ima više od tri miliona bakterija, zato – operite ruke posle upotrebe.

WC šolja
foto: Profimedia

Led

Ako je verovati jednom američkom istraživanju sprovedenom u restoranima brze hrane, jedna od najprljavijih stvari nam redovno završi u čaši – led. Naime, prema pomenutom istraživanju, većina leda iz aparata navodno sadrži više bakterija nego voda iz WC šolje. A da i ne govorimo da nemaju u svim restoranima hvataljke, već neki konobari led stavljaju rukom u čašu...

Led
foto: Profimedia

Meni

Uzeli ste meni da razgledate šta ćete da popijete ili pojedete, a pre vas ga je dodirnulo ko zna koliko ljudi. Istraživanja pokazuju da se na meniju u proseku nalazi oko 185.000 bakterija, tako da, ne bi bilo loše da ili operete ruke ili ih makar obrišete antibakterijskim maramicama ili gelom.

Posude za so i šećer

I ne samo one, već i drugi predmeti koji se nalaze stalno na stolovima, poput čačkalica, bočica sa uljem i sirćetom, jedne su od najprljavijih stvari u restoranima.

Venčanje, Restoran
foto: Printscreen/RTS

Kvake

Kada uzmete u obzir koliki broj ljudi ih tokom dana dohvati, i nije neko iznenađenje, uprkos tome što se prilično često čiste.

Hvataljke za hleb i salatu

Samo pomislite, posebno u restoranima gde se služi švedski sto, koliko ljudi dodirne hvataljke za hleb ili salatu?

Stolovi

Iako ih konobari uglavnom uvek prebrišu kada gosti odu, kako bi bili spremni za naredne, činjenica je da ne peru krpe nakon svakog brisanja stola, tako da se bakterije prenose sa jednog na drugi. Imajte to na umu kad se desi da vam komadić hrane padne na sto – nije baš pametno da ga nakon toga pojedete.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.