OVAJ DEO VOĆA JE NAJOPASNIJI ZA JETRU: Uvek ga jedemo, a nemamo pojma koliko može biti RIZIČAN
Voće, Foto: Aleksa Petrović

oprez

OVAJ DEO VOĆA JE NAJOPASNIJI ZA JETRU: Uvek ga jedemo, a nemamo pojma koliko može biti RIZIČAN

Šta sve izaziva oštećenje jetre? Nije samo alkohol!

Objavljeno:

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, a njeno oštećenje može izazvati vrlo teške, pa i fatalne posledice.

Najčešće slušamo o tome kako je alkohol glavni izazivač problema s jetrom.

I tako je, preterivanje u alkoholu, naročito ako je dugotrajno, oštećuje jetru i pravi fibrozu ili cirozu. Da biste bili bezbedni, budite umereni. Preterivanjem se, po klinici Mejo, smatra više od osam pića nedeljno za žene i više od 15 za muškarce. Jetra, međutim, nije samo prerađivač štetnih materija koje unesemo u tečnom obliku, već i onih koje dolaze iz hrane ali i vazduha. Dobro zapamtite ove četiri stvari!

dezinfekcija
foto: Profimedia

1. Sprej

Pazite sa aerosol raspršivačima, jer jetra razgrađuje i hemikalije koje unosimo kroz vazduh. Uvek ih koristite u dobro provetrenim prostorijama, a ukoliko imate potrebu za jačim hemijskim sredstvima, nosite masku kakvu nose moleri. To se odnosi na toksične hemikalije, insekticide, fungicide i razne boje u spreju. Ako imate mnoštvo ovakvih proizvoda u kući, osveživača vazduha ili kućne hemije koja se prska, budite vrlo oprezni ili ih jednostavno zamenite sredstvima u drugom obliku.

Pročitajte i šta su simptomi masne jetre!

2. Voće i povrće

Jetra prečišćava toksine iz krvi i trebalo bi uvek biti oprezan. Hemikalije i pesticidi mogu se nalaziti i na voću i povrću, koje moramo temeljno prati pre konzumacije kako ne bismo uneli štetnu hemiju sa kore koju će jetra potom morati da razgrađuje i tako će biti pod još većim opterećenjem.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Ovo je najopasniji deo voća, a svi misle da je zdrav!

3. Masnoća i so

Zdrava ishrana je važan deo zdravog života, a ukoliko preterujete s masnom i slanom hranom, jetra će imati pune ruke posla. Preterane količine soli i masnoće predstavljaju pravi napad na nju.

„Da jetra može da govori, rekla bi vam – znam da me ne vidiš, ali ja pretvaram supstance koje unosiš u nutrijente, a pročišćavam one štetne. I ti moraš da mi pomogneš“, navodi američka Fondacija za jetru.

SO, So
foto: Profimedia

Pročitajte i kako piletina može da bude štetna za zdravlje!

4. „Ulepšavanje“

Bilo koje procedure, kao što su bušenje ušiju, delova tela ili tetoviranje, nose rizik od zaraze hepatitisom B ili C. Ako se odlučite za ovakve procedure, radite ih u proverenim, higijenski besprekornim salonima i uvek tražite da opremu otvore pred vama.

(Espreso/penzionisani.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.