PAS OVO RADI KADA POKUŠAVA NEŠTO DA KAŽE VLASNIKU: Veoma je važno, ne ignorišite te SIGNALE
Pas, Foto: Privatna arhiva

VAŽNO

PAS OVO RADI KADA POKUŠAVA NEŠTO DA KAŽE VLASNIKU: Veoma je važno, ne ignorišite te SIGNALE

Vrlo često se vlasnici pasa obraćaju svojim ljubimcima kao da su roditelji, a ima iza toga i neke logike.

Objavljeno:

Kada ovo radite, govorite drugim ljudima da volite i brinete za svog psa kao što biste i za svoju decu. Ali mnogi roditelji Vam mogu reći da iza toga postoji još jedna stvar. Baš kao i sa decom, možete voleti svog ljubimca, ali ga ne razumeti.

Te dok neko ne izmisli prevodioca sa psećeg na ljudski jezik, moraćete da učite govor tela Vašeg mezimca...

Neprekidan kontakt očima

Ovo u mnogome zavisi od načina na koji Vas pas gleda. Ali ukoliko je njegov izraz lica normalan i gleda Vas u oči, to je vrlo snažan vid pokazivanja njegove naklonosti. Zapravo, grupa japanskih istraživača je otkrila vezu između kontakta očima sa povećanjem nivo oksitocina, hormona koji utiče na to kako pokazujemo naše naklonosti i kvalitete brižnosti.

Donosi Vam stvari

Verovatno mislite kako želi da se igrate baci-vrati igre, naročito ako Vam donosi igračku. Ono što on verovatno u tom trenutku radi je da Vam donosi dar. Ovo je očigledno zaostatak psećeg lovačkog instinkta, samo što Vam u ovom slučaju donosi ono što misli da ćete voleti ili što će Vam trebati umesto mrtvog plena.

Pas
foto: TikTok Printscreen/buddysmartz

Dizanje šape u vis

Ako pas ovo radi dok mu je glava spuštena i usredsređnog pogleda u daljinu, možda bi trebalo da mu se sklonite sa puta. Verovatno je u lovu i sprema se da zaskoči plen, obično pticu.

Zguren pas koji se skupio kako bi smanji svoju veličinu

Ovo znači da je on uplašen. Ukoliko naiđete na ovakvog psa i ne vidite nikakav razlog za strah u blizini, postoji velika šansa da je zlostavljan.

Grickanje nameštaja

Ovo zavisi od psa do psa i njegove dresure i toga da li ima znakova ankskioznosti nastale odvajanjem od vlasnika. Ukoliko je pas učen da ne gricka stvari kao štene i ne pati od anksioznosti, verovatno mu je samo dosadno. Više ga istrčavajte.

Sedi Vam na stopalima

Postoji dosta razloga zašto bi pas ovo radi. Ukoliko Vam pas pokazuje dosta dominantnih osobina, onda možda pokušava da se samopotvrdi. Ukoliko pati usled odvojenosti od Vas, ovo je uobičajen način da se samouteši time što će biti blizu Vas.

Ako Vam je pas u naletu ljubomore, ovo je posesivan gest koji pokazuje drugim ljudima i životinjama da ste „njegovi.“

Ako ništa od toga ne objašnjava ponašanje, onda jednostavno voli da je blizu Vas.

Zevanje

Psi ne zevaju samo kad su umorni. Ono takođe može biti znak stresa ili straha. Ukoliko Vam pas zeva mnogo u blizini nepoznate osobe, to može biti i znak da nije baš voljan da se upozna sa tom osobom.

Opušteno zevanje

Da sve ne bi bilo tako jednostavno, psi zevaju i kada im je lepo kraj Vas. U tom slučaju, često će zevati i iz empatije. Ako vi zevate i on će početi da zeva, ništa loše u tome.

Ako ne zevate i nepoznat pas zeva, onda možda imate problem.

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

Naslanja se na Vas

Ovo je Vaš pas koji se sa Vama mazi. Psi žele Vašu naklonost i pažnju i tada se naslanjaju na Vas. To će im takođe pomoći da se osećaju sigurnije.

Isplažen jezik

Govorimo o plaženju jezika i njegovom momentalnom uvlačenju. Često je reč o znaku neprijatnosti, ili zbog nepoznate osobe ili neželjenog kontakta koji čini psa anksioznim. Ako Vam je pas očigledno pokoran, može se takođe raditi i o načinu za uspostavljanje nešto dominantnijeg stava.

Želi da spava u Vašem krevetu

Ovo ima više veze sa time koliko on želi da bude sa Vama nego sa time što Vam je krevet udoban. I dalje se debatuje o tome da li psu to treba dopustiti, ali ukoliko nemate alergija niti bolujete od astme, većina veterinara ne vidi ništa loše u tome.

Mirno gleda u Vas dok odlazite iz doma

Neki vlasnici se osećaju krivim što psa ostavljaju ovako, ali ovo je baš reakcija koju pas i želi. Ako je pas stvarno uplašen što Vi odlazite, onda će odlazak biti praćen i lavežom, zavijanjem, grickanjem nameštaja ili uriniranjem i defekacijom. To su znaci anksioznosti usled odvajanja.

Ako samo pak gleda u Vas i nema drugih znakova nemira kada niste tu, onda ste Vi i Vaš pas u sasvim dobrom i zdravom odnosu.

(Espreso/topshop.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.