OVAKO ĆETE DETALJNO OČISTITI EKRAN OD TELEVIZORA: Pratite sledeće korake
ilustracija, Foto: Profimedia

SAVET

OVAKO ĆETE DETALJNO OČISTITI EKRAN OD TELEVIZORA: Pratite sledeće korake

Bez obzira da li čistite TV ekran ili ekran računara i mobilnog telefona, važno je razmisliti o metodama i alatima koje koristite

Objavljeno:

Trebalo bi da se uverite da je vaš TV isključen pre nego što počnete da čistite. Ne samo zato što je bezbednije, već i zato što ćete bolje videti sve mrlje.

Kada ste kupili televizor, verovatno ste proveli neko vreme razmišljajući o tome da li biste kupili plazma, LCD ili LED ekran, da li bi njegova rezolucija bila HD, $K ili 8K. Ono o čemu verovatno niste razmišljali, a što će vam sada biti veoma važno, jeste kako da ga očistite da biste uživali u toj kristalno čistoj slici i blistavim bojama.

Bez obzira da li čistite TV ekran ili ekran računara i mobilnog telefona, važno je razmisliti o metodama i alatima koje koristite.

Većina današnjih televizora sa ravnim ekranom ima ili LCD ili OLED ekrane sa svetlećim diodama (LED).

„Čišćenje starog televizora je slično čišćenju prozora. Moderni televizori zahtevaju više pažnje“, ističe Džesika Ek, stručnjak za čišćenje sa Američkog instituta za čišćenje.

Iako se svi savremeni paravani mogu čistiti na isti način, važno je biti pažljiviji pri izboru sredstva za čišćenje. Takođe bi trebalo da se uverite da je vaš TV isključen pre nego što počnete da čistite. Ne samo zato što je bezbednije, već i zato što ćete bolje videti sve mrlje.

Bez obzira da li čistite TV ekran ili ekran računara i mobilnog telefona, važno je razmisliti o metodama i alatima koje koristite, piše Gloria.hr.

Kako očistiti TV ekran:

1. Očistite ih krpama od mikrovlakana.

„Savremeni ekrani mogu da budu osetljivi na pritisak i lako se ogrebu“, ističe Ek, napominjući da uvek treba birati krpe od mikrovlakana.

Oni su isprepleteni sitnim vlaknima, što čini pritisak na ekran ravnomernijim i smanjuje mogućnost ogrebotina ili oštećenja“, dodaje on.

Izbegavajte papirne peškire, maramice i druge materijale koji mogu da sadrže vlakna koja mogu oštetiti ekran.

2. Temeljno očistite uglove

Obavezno uvucite krpu u uglove i ivice ekrana, često je okrećući tako da uvek koristite čist deo. Nemojte previše stiskati tkaninu uz ekran kako ne biste videli mrtve piksele sledeći put kada uključite TV.

3. Uvek prskajte sredstvo za čišćenje na krpu, a ne direktno na ekran.

4. Obrišite površinu preklapajućim potezima.

Da bi se izbegle pruge, Ek preporučuje čišćenje ravnomernim, blago preklapajućim potezima — bilo horizontalno ili vertikalno. Na kraju, pređite suvom krpom preko ekrana da biste pokupili ostatke. Obavezno izbegavajte čišćenje u krugovima, jer će tragovi ostati.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje sa ekrana?

Ako je vaše dete prosulo sok po ekranu i on se osušio, pokušajte da prskate mrlju blagom mešavinom destilovane vode i tečnosti za pranje sudova. Svakako treba izbegavati jaka jedinjenja poput acetona, toluena ili amonijaka. Sredstvo za čišćenje prozora sadrži amonijak, pa ga je bolje izbegavati.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.