NAŠI STARI SU OBAVEZNO SIPALI 1 RASTVOR U KISELI KUPUS: Samo na taj NAČIN im nije bio PREVIŠE SLAN
Kiseli kupus u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

savet

NAŠI STARI SU OBAVEZNO SIPALI 1 RASTVOR U KISELI KUPUS: Samo na taj NAČIN im nije bio PREVIŠE SLAN

Jedan sastojak može da mu uništi ukus, ako ne vodite računa

Objavljeno:

Da biste ukiselili kupus morate da znate prave mere.

Zbog jedne sitnice dolazi do njegovog propadanja.

Jedan sastojak može da mu uništi ukus, ako ne vodite računa.

Kiseli kupus možda nikada neće postati deo evropske gurmanske kuhinje, kao što je to francuska supa od luka ili engleski crni puding, ali će uvek biti deo naše tradicije i kulture.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Skoro da nema domaćinstva, koje svake jeseni ne stavlja kupus u burad. Naši stari su u tome bili iskusni.

Ovde nećemu ulaziti u problematiku rasola, niti u to koliko je ova fantastiča tečnost spasila ljudi od teškog mamurluka.

Razume se, koliko porodica, toliko i recepata za to kako se tačno priprema kiseli kupus, kao i koliko soli treba staviti u njega.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Neki vole malo slaniji kiseli kupus, pa zbog toga pripremaju 4-4,5% slani rastvor, dok drugi više vole da nije toliko slan i ne preteruju sa stavljanjem soli.

Smatra se da je optimalna količina soli, koja treba da se doda na 10 l vode kod pripreme kiselog kupusa 400g.

Ovde napominjemo da se radi o krupnoj kristalnoj soli, najbolje morskoj, koja treba da se potpuno rastvori u vodi, pre nego što se doda u kupus.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Nemojte se previše brinuti ako vam se rasol učini nedovoljno slan ili pak previše slan – rastvor za kupus može se korigovati i to veoma laka.

(Espreso/Stvar ukusa/Bonaepti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.