VLAGA U KUĆI IZAZIVA ODREĐENE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Rešite je se na JEDNOSTAVAN NAČIN, potreban 1 samo SASTOJAK
Kondenzacija, Foto: Magdalena Iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

trik

VLAGA U KUĆI IZAZIVA ODREĐENE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Rešite je se na JEDNOSTAVAN NAČIN, potreban 1 samo SASTOJAK

Ali pored činjenice da višak vlage u velikoj meri kvari izgled kuće, ona takođe uzrokuje zdravstvene probleme njenim stanovnicima

Objavljeno:

Na isti način kao i u okruženju, procenat vlažnosti u prostoriji koji prelazi 60-70 odsto se smatra visokim, a to može dovesti do određenih problema.

Ali pored činjenice da višak vlage u velikoj meri kvari izgled kuće, ona takođe uzrokuje zdravstvene probleme njenim stanovnicima. Najviše stradaju ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama i oni koji imaju respiratorna oboljenja. Zbog toga je važno da preduzmete sve neophodne mere da se oslobodite vlage u vašem domu.

Srećom, postoji nekoliko trikova da se oslobodite vlage u kući kako biste rešili ovaj problem i kako ne patili od mogućih posledica.

vlaga
foto: Profimedia

1. Ventilacija

Možda je ovo glavna od svih preporuka za uklanjanje viška vlage u prostorijama. U kući se mora obezbediti odgovarajuća ventilacija, pri čemu se posebna pažnja obraća na prostore kao što su ostave, podrumi, kupatila itd.

Pokušajte da otvorite prozore kad god je to moguće. Ako vidite da to nije dovoljno, instalirajte ventilator za cirkulaciju vazduha u prostoriji. Još jedno dobro rešenje problema je klimatizacija. Ovo može da se oslobodi viška vlage u prostoriji u kojoj nema previše svežeg vazduha. Samo nemojte zloupotrebljavati ovaj uređaj, jer vazduh koji udišemo i dalje mora biti vlažan, to će sprečiti razne bolesti i začepljenost nosa.

2. Pronađite izvore vlage

Ako primetite da je neka od prostorija u vašoj kući previše vlažna, potrebno je da utvrdite uzrok. Na primer, to može biti curenje vode zbog oštećenih cevi, obično se to odražava na susedne zidove – počinju da potamne i da se mokri.

Imajte na umu da takvi problemi zahtevaju hitnu akciju sa vaše strane, inače se problem može pogoršati: cevi će pući i doći će do poplave. Ne dozvolite da se ovo desi!

3. Koristite odvlaživač

Ovaj uređaj je idealan za hladne i pretežno kišne regije. U njima se, po pravilu, lako akumulira vlaga, jer nije moguće dovoljno često provetravati prostoriju, kao u kućama koje se nalaze u povoljnijim klimatskim uslovima.

Kuhinjska so, So
foto: Profimedia

Dakle, ako želite da se oslobodite vlage u svom domu, možete koristiti odvlaživače vazduha. Ne morate da brinete o potrošnji električne energije, ovi uređaji troše koliko i klima uređaji. Dolaze u različitim veličinama i za različite količine osušenog vazduha.

4. Oslobodite se vlage uz pomoć soli

Da biste to uradili, biće vam potrebna ravna posuda i 1 kilogram krupne soli. Samo stavite so u posudu po vašem izboru i stavite je u vlažnu prostoriju. Posle 1-2 dana videćete da će upijati dosta vlage.

So je jedan od elemenata sa visokim kapacitetom apsorpcije. Pored borbe protiv viška vlage u domu, može se koristiti i za uklanjanje mrlja sa odeće. Kada primetite da je postala toliko vlažna ili čak potamnela, treba je zameniti novom.

5. Drugi načini da se nosite sa viškom vlage

Pored gore navedenih preporuka, važno je napomenuti potrebu za preventivnim merama: pokušajte da sprečite da vlaga uđe u kuću i zadržite je tamo.

Grejanje u kući ne bi trebalo da zagreva vazduh iznad 20 stepeni, jer to doprinosi pojavi vlage na zidovima.

Nakon pranja odeće, okačite je napolju da se osuši. Ako ga ostavite unutra, vlaga će se takođe zadržati.

Ne stavljajte previše biljaka u jednu prostoriju. Biljke takođe „dišu“, što može dovesti do stvaranja prevelike količine isparenja i, kao rezultat, vlage.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media