JEDAN OD UREĐAJA KOJI TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Ako želite da vam RAČUNI BUDU MANJI obavezno ga ISKLJUČITE preko noći
Utičnica, Foto: Printscreen Youtube/Enefy

obratite pažnju

JEDAN OD UREĐAJA KOJI TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Ako želite da vam RAČUNI BUDU MANJI obavezno ga ISKLJUČITE preko noći

Verovali ili ne izgleda da je ovaj uređaj najveći potrošač struje

Objavljeno: 09:49h

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije bojler. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće znatno više struje.

Stoga bi trebalo obratiti pažnju pre nego što stignu visoki računi za struju.

Pravo je vreme da iskorenimo neke loše navike, za koje nismo ni svesni da umnogome doprinose našim visokim računima i prekomernoj potoršnji struje. Profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac istakao je koji su to uređaji „energetski vampiri“.

Banjac naglašava da se najviše energije troši za grejanje, te da bi građani trebalo pre svega da se time pozabave.

Bojler
foto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

Od uređaja u kući, prema rečima profesora, najviši potrošač je bojler, čije je učešće u ukupnoj potrošnji struje oko 10 odsto. On je naveo brojne načine kako možemo da uštedimo električnu energiju.

- Jedna od tih mera, tipična za bojler, jeste da regulišemo temperaturu vode na 60 stepeni. Da se tuširamo, a ne da se kupamo u kadi, tu ćemo četiri puta smanjiti potrošnju vode, samim tim i električne energije. Ako je u pitanju šporet, da kuvamo sa poklopljenim šerpama, da koristimo savremene električne uređaje, ako možemo indukcione električne šporete, da koristimo ekspres lonac, sve to donosi poneki procenat uštede energije - savetuje Banjac.

Najbolje bi bilo da ugasite bojler kada vam nije potrebna topla voda, a upalite ga onda kada je to potrebno kako bi se voda zagrejala.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.