OVAJ NAPITAK ĆE VAS UNIŠTITI AKO GA POPIJETE ZA DORUČAK: Srbi ga uzimaju na EKS, a RAZARA CREVA
Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

paŽnja

OVAJ NAPITAK ĆE VAS UNIŠTITI AKO GA POPIJETE ZA DORUČAK: Srbi ga uzimaju na EKS, a RAZARA CREVA

Istraživači su zaključili da tanko crevo efikasnije čisti fruktozu nakon obroka, te navode da smo kada se probudimo, ili satima nakon poslednjeg obroka, posebno osetljivi na fruktozu

Objavljeno: 09:26h

Mnogima je sok od pomorandže omiljeni napitak, ali njegovo konzumiranje na prazan stomak može biti štetno po zdravlje.

Sok od pomorandže često je sastavni deo doručka, a mnogi ga piju pre jela, na prazan stomak. Međutim, ovo može imati loše posledice na organizam, tvrde stručnjaci.

Iako sok od pomorandže ima brojne zdravstvene benefite, budući da je bogat antioksidansima i vitaminom C, ovaj napitak, s druge strane, može imati i negativan uticaj na probavni sistem, u zavisnosti od toga kada ga pijete.

Naime, ispijanje soka od pomorandže pre jela čini da on "preplavi" tanko crevo i poveća rizik od nekih opasnih stanja. Studija objavljena u časopisu "Cell Metabolism" otkrila je da se fruktoza - šećer koji se nalazi u voću - uglavnom prerađuje u tankom crevu, a ne u jetri kao što se ranije pretpostavljalo. Tim istraživača sa Univerziteta Prinston u SAD otkrio je da slatka pića i prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera preopterećuju tanko crevo i izlivaju sadržaj u jetru radi prerade.

a
foto: Printscreen/Instagram/ tastyfood_2020

Ali, otkriveno je da tanko crevo može bolje da obradi ovaj šećer nakon obroka i zbog toga se preporučuje konzumiranje fruktoze tek nakon zdravog obroka.

U suprotnom, u težim slučajevima može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i masne bolesti jetre.

"Postoji fundamentalna fiziološka razlika u tome kako se manje i veće količine šećera obrađuju u telu, ali smatra se da tanko crevo počinje da bude 'pretrpano' šećerom nakon velike čaše soka od pomorandže", objasnio je Džošua Rabinovic, vođa studije.

Istraživači su zaključili da tanko crevo efikasnije čisti fruktozu nakon obroka, te navode da smo kada se probudimo, ili satima nakon poslednjeg obroka, posebno osetljivi na fruktozu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.