RECEPT ZA MANTIJE STIŽE PRAVO SA KOSOVA: Ovo je TAJNA SAVRŠENOG PRAVLJENJA, na ovaj način USPEVAJU SVIMA
Mantije, Foto: Printscreen

preukusne

RECEPT ZA MANTIJE STIŽE PRAVO SA KOSOVA: Ovo je TAJNA SAVRŠENOG PRAVLJENJA, na ovaj način USPEVAJU SVIMA

Prave se i u BiH, Turskoj, a možda i u još nekim mestima

Objavljeno:

Mantije su vrsta pita od mesa, koje se na Kosovu tretiraju kao kraljica među pitama.

Prave se i u BiH, Turskoj, a možda i u još nekim mestima.

Veoma su ukusne i pune raznih nadeva, a najviše idu uz hladan jogurt.

Evo jednog recepta za najukusnije mantije.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

Za koru:

3 dl mlake vode

50 ml ulja

1/2 kašičice soli

Za nadev:

500 g mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

po ukusu soli

po ukusu mešavine začina

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za preliv:

2 dl gustog jogurta

Priprema:

U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2 kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manjih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20 minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica. Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta.

U međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom (koliko može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom na kvadrate željene veličine (najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu prohlađenog fila.

Krajeve preklopiti ka sredini (kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole.

Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.