OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA NOVOPAZARSKE MANTIJE: Domaćice otkrile TAJNI NAČIN pravljenja
Novopazarske mantije, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

svideće vam se

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA NOVOPAZARSKE MANTIJE: Domaćice otkrile TAJNI NAČIN pravljenja

Pred kraj pečenja prelite mantije sa jogurtom, u kome je odstojao beli luk i vratite još 10 minuta u rernu

Objavljeno: 17:28h

Originalne mantije se ne prelivaju jogurtom i belim lukom, ali kako je ovo stvar izbor i ukusa, obavezno probajte ovaj specijatet u obe varijante.

Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:

Za testo:

650 g brašna tip 405

1 supena kašika soli

2 supene kašike ulja

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

400 ml vode

Za fil:

600 g mlevene junetine

70 ml hladne vode

50 ml ulja

450 g seckanog crnog luka

1/2 supene kašike soli

biber

Masnoća za jufke:

150 g putera

70 ml ulja

Preliv po želji:

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

1 dl jogurta

3-4 čena belog luka

Priprema:

U brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 65 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje 20 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. I

stanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom.

Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C nekih 25 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Pred kraj pečenja prelite mantije sa jogurtom, u kome je odstojao beli luk i vratite još 10 minuta u rernu.

Ako neko ne voli ne mora da preliva jogurt, već uz mantije poslužiti kao preliv.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.