STARINSKI RECEPT ZA PIVARICE: Kolači sa pivom koji Srbi obožavaju, ako dodate ovo BIĆE JOŠ UKUSNIJE
Pivarice, Foto: Printscreen Youtube

njami

STARINSKI RECEPT ZA PIVARICE: Kolači sa pivom koji Srbi obožavaju, ako dodate ovo BIĆE JOŠ UKUSNIJE

Jednostavni za pravljenje, pogodni za kombinovanje sa dodacima različitih ukusa

Objavljeno:

Starinski recepti za kolače iznova se vraćaju u modu. Domaćice sve češće prave poslastice koje su pravile njihove majke i bake.

Jedna od tih poslastica su i pivarice, odnosno pivčići, kolač koji možete da uvaljate u mlevene orahe ili lešnike, kokosovo brašno ili da ih jednostavno prelijete sirupom od kuvanog šećera, vode i limunovog soka.

Takođe, ovi kolačići su zahvalni i zato što ih možete puniti džemom, jezgrima oraha ili ostavljati prazne - sve zavisi kako vi i vaši ukućani više volite.

Naše bake su oblikovale pivarice kao što su oblikovale i urmašice ili su savijale testo kao klasične kiflice, a u današnje vreme domaćice sve više koriste specijalne modle, tako da pivarice ili pivčići izgledaju poput fabričkih biskvita.

Sastojci:

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

Priprema:

U činiju sipajte brašno i pšenični griz, dodajte pivo, ulje, 200 grama šećera i prašak za pecivo, pa zamesite testo i ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta. Potom odvajajte kuglice i spuštajte ih u kalupe ako želite prazne pivarice.

Ako ste, pak, odabrali da pravite punjene pivarice, takođe odvajajte kuglice od testa, rastanjite ih oklagijom, dodajte kašičicu džema ili polovinu jezgra oraha na sredinu, pa ih zatvorite, pritisnite dlanovima i ređajte u pleh obložen pek-papirom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene.

Kad se pivarice ispeku i prohlade, prelijte ih sirupom koji ste skuvali od preostalih pola kilograma šećera, soka od jednog limuna i 200 mililitara vode, pa ih po želji pospite mlevenim orasima ili lešnicima, ili ih uvaljajte u kokosovo brašno i služite.

Takođe, možete ih samo uvaljati u prah-šećer i služiti bez prethodnog prelivanja sirupom od šećera, limunovog soka i vode. U tom slučaju, obavezno ih čuvajte u metalnoj kutiji sa poklopcem da bi što duže zadržale hrskavost.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.