STARINSKI RECEPT ZA SREMSKE KOBASICE: Dobro obratite pažnju na TEMPERATURU I PROSTORIJU
Kobasice, Foto: Profimedia

predobro

STARINSKI RECEPT ZA SREMSKE KOBASICE: Dobro obratite pažnju na TEMPERATURU I PROSTORIJU

Ne samo u Vojvodini, sremske kobasice su čuvene na čitavom Balkanu, ovako se pripremaju

Objavljeno:

Sastojci:

7 kg svinjskog mesa

2 kg goveđeg mesa

1 kg sveže slanine bez kožurice

30 g mlevenog crnog bibera

200 g soli

100 g slatke i isto toliko ljute tucane paprike

100 g belog luka

tanka svinjska creva

Kobasice, Viršle, Fabrika, Posao, Meso
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

1. Meso od plećke i dodatak goveđeg mesa (od vratine), najpre očistiti od žilica, pa samleti u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom.

2. Dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Punilicom nadevati tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdušni jastučići, a krajeve dobro uvrnuti.

3. Kobasice ostaviti da odleže dva do tri dana. Zatim ih dimiti u pušnici hladnim dimom (može se produžiti i na desetak dana). Posle dimljenja treba ih staviti na sušenje i dozrevanje. To traje od 45 do 60 dana. Prostorija u kojoj se suše, mora biti provetrena, a temperatura ne sme pasti ispod nule, dok bi najviša trebalo da bude 12°C.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.