predobro
STARINSKI RECEPT ZA SREMSKE KOBASICE: Dobro obratite pažnju na TEMPERATURU I PROSTORIJU
Ne samo u Vojvodini, sremske kobasice su čuvene na čitavom Balkanu, ovako se pripremaju
Sastojci:
7 kg svinjskog mesa
2 kg goveđeg mesa
1 kg sveže slanine bez kožurice
30 g mlevenog crnog bibera
200 g soli
100 g slatke i isto toliko ljute tucane paprike
100 g belog luka
tanka svinjska creva
1. Meso od plećke i dodatak goveđeg mesa (od vratine), najpre očistiti od žilica, pa samleti u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom.
2. Dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Punilicom nadevati tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdušni jastučići, a krajeve dobro uvrnuti.
3. Kobasice ostaviti da odleže dva do tri dana. Zatim ih dimiti u pušnici hladnim dimom (može se produžiti i na desetak dana). Posle dimljenja treba ih staviti na sušenje i dozrevanje. To traje od 45 do 60 dana. Prostorija u kojoj se suše, mora biti provetrena, a temperatura ne sme pasti ispod nule, dok bi najviša trebalo da bude 12°C.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!