OVO JE PRAVO POREKLO BOGOLJUBA KARIĆA! Srbi će doživeti šok, DA NE POVERUJETE
Foto: Nebojša Mandić

otkrivamo

OVO JE PRAVO POREKLO BOGOLJUBA KARIĆA! Srbi će doživeti šok, DA NE POVERUJETE

, Bogoljub je objavio da planira povratak u otadžbinu tokom maja 2017. godine

Objavljeno: 09:21h

Rođen je 17. januara 1954. godine u Peći od oca Janićija i majke Danice, od 2011. monahinje Angeline. Osnovnu i srednju školu je završio u Peći. Diplomirao je na prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, na odseku za geografiju. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu na temu „Organizacija i razvoj male privrede“. Zajedno sa tri brata i sestrom osnovao je porodičnu fabriku „Braća Karić“ u Peći 1971. godine. Za više od tri decenije razvio je veliku kompaniju koja posluje u raznim oblastima: telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, obrazovanje, mediji, trgovina... Direktor je i vlasnik privatnog „BK“ univerziteta i još nekoliko firmi u Srbiji i inostranstvu i nosilac je ordena Svetog Save.

U vladi Mirka Marjanovića bio je ministar bez portfelja. Osnovao političku stranku „Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić“ čiji je lider. Do 2005. godine, njegova kompanija je bila suvlasnik preduzeća „Mobtel Srbija“ zajedno sa PTT Srbija. Bogoljub Karić je takođe osnivač Karić Fondacije koja ulaže svoja sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja i podršku mladim ljudima. Od 2006. godine je u egzilu , a za njim je sve do decembra 2016. bila raspisana poternica Republike Srbije. Za to vreme Bogoljub se slobodno kretao po celom svetu jer poternica za njim u drugim zemljama nije važila i bila je okarakterisana kao politički motivisana. Nekoliko meseci pre ukidanja poternice, Bogoljub je objavio da planira povratak u otadžbinu tokom maja 2017. godine.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 27. decembra 2016. obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića, a Specijalni sud u Beogradu je ukinuo rešenje o pritvoru i povukao poternicu.

Godine 2005. dobio je titulu počasnog doktora nauka od japanskog univerziteta Soka.

Bogoljub Karić se vratio u Srbiju 30. decembra 2016. nakon skoro 11 godina u egzilu.

Mediji su 2022. doneli vest da je Bogoljub Karić tražio da mu se godina rođenja sa 1954. promeni na 1974.

Njegova supruga je Milanka Karić. Ima četvoro dece: Nebojšu, Nedu, Jelenu i Danicu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.