EVO DA LI VAS NANOGICA PROTIV AJKULA MOŽE SPASITI: Stručnjaci rekli ŠTA JE ISTINA (FOTO)
Ajkula, Foto: Profimedia

rešenje

EVO DA LI VAS NANOGICA PROTIV AJKULA MOŽE SPASITI: Stručnjaci rekli ŠTA JE ISTINA (FOTO)

Kako prizvođači ovih uređaja naglašavaju, nanogica može da odbije mnogo ajkula, uključujući ajkule-bikove i male tigraste, ali ih ne preporučuju za odvraćanje velikih belih ajkula

Objavljeno:

Napad tigar-ajkule koji se pre nekoliko dana dogodio u Egiptu, tačnije u regionu Sahel Hašiš, južno od Hurgade, ne prestaje da uznemirava javnost.

Dok su jedni otkazali svoje rezervacije za ovo letovalište, drugi pokušavaju da pronađu način na koji će se obraniti od ajkula.

Jedno od najpopularnijih rešenja je takozvana nanogica koja brani od napada ajkula. Na "Fejsbuk" grupama sve je više ljudi s naših prostora koji se raspituju o ovom uređaju. Međutim, pitanje koje se postavlja jeste da li je i koliko ova nanogica delotvorna?

Egipat info, Nanogica, Ajkula
foto: Printscreen/Facebook/Egipat.info

Kako prizvođači ovih uređaja naglašavaju, nanogica može da odbije mnogo ajkula, uključujući ajkule-bikove i male tigraste, ali ih ne preporučuju za odvraćanje velikih belih ajkula. Na kraju krajeva, ističu oni, ne postoji garancija da će nanogice držati ajkule podalje, a to je nešto što američki tinejdžer Zek Dejvis zna iz ličnog iskustva.

Pre šest godina, Zek je bio 16-godišnjak i testirao je nanogicu dok je surfovao na plaži na Floridi, kada ga je za ruku ugrizla, kako stručnjaci veruju, ajkula duga 1,5 metara piše "The new daily".

Ajkula, More, Okean
foto: Profimedia

Ajluke zapravo ljude napadaju veoma retko, a kako stručnjaci navode, mi smo ti koji moramo da budemo pažljivi, jer mi ulazimo u njihovu teritoriju.

Tržište i proizvođači nanogica nude pet vrsta sredstava za odvraćanje od ajkula - magnetni repelenti, električni repelenti, zvučni repelenti, poluhemijski repelenti i vizuelni repelenti. Iako repelenti za ajkule i sredstva za odvraćanje od ajkula nikada neće biti 100 odsto efikasni, oni će vam, kako proizvođači tvrde definitivno pružiti malo mira.

- Može li vas magnetni repelent za ajkule zaštititi od ujeda ajkula? Apsolutno ne! Ovi uređaji deluju samo kao psihološka zaštita i nemaju nikakav efekat. Efikasnost ovih nanogica nikada nije potvrđena, jer nikada nisu naučno ispitani - kaže surfer Erih Riter.

Kako kaže, postoji niz drugih načina na koje možete oterati ajkulu od sebe.

- Ovi uređaji imaju mali magnet unutra koji bi trebalo da spreči napad. I istina je, ajkule mogu da otkriju bioelektrična polja pomoću posebnog senzornog organa zvanog Lorenzinijeve ampule. Međutim, da biste stvarno oterali ajkulu, potreban vam je džinovski magnet za stvaranje ogromnog magnetnog polja - naglašava on.

Kako se ponašati u neposrednom susretu sa ajkulom?

Iako su napadi ajkula na ljude zaista retka pojava, postoje brojni koraci koje možemo preduzeti kako bismo dodatno umanjili šanse da do napada dođe.

Napad je najbolje odbrana. Čekajte pogodan trenutak i napadnite vi nju kada se približi. Udarite je perajima, rukama, nogama ili bilo šta vam se nađe pri ruci. Pokušajte da je pogodite u oči pošto su one najosetljivije. Ukoliko imate oštar predmet kod sebe, udarite u škrge ili u predelu očiju.

Ajkule su predatori koji vole da napadaju iz zasede i sa leđa, zato dok ajkula pliva oko vas, treba da držite glavu uvek okrenutu ka njoj i pokušajte da održite kontakt očima.

To može uticati na ajkulu, jer umanjuje njen komfor da napadne iz zasede.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.