STUDENT IZ ČAČKA STRADAO U BUDVI 1955. GODINE: Jedina žrtva ajkule u Jugoslaviji!
Ajkula, Foto: Printscreen/Youtube

horor

STUDENT IZ ČAČKA STRADAO U BUDVI 1955. GODINE: Jedina žrtva ajkule u Jugoslaviji!

Tog kobnog 13. jula, trojica studenata, veslajući, zastali su kod velike ravne stene na Mogrenu, da se okupaju

Objavljeno:

Ovih dana smo svedoci strašnih vesti koje stižu iz Hurgade,gde su dve žene izgubile život usled napada ajkule. Ovo nas je nateralo da se prisetimo jedinog poznatog napada ajkule na čoveka na crnogorskom primorju, koji se tragično završio, desio se 13. jula 1955. godine.

Tog kobnog 13. jula, trojica studenata, veslajući, zastali su kod velike ravne stene na Mogrenu, da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut. Napad je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bela ajkula koja je navodno bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sećanjima starijih Budvana, doplivala je u crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom.

Porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplovili su čamcima do mesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cveće i vence u more. Mesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica nesrećnog mladića postavila je spomen ploču koja i danas stoji na istom mestu, ali se natpis više ne vidi.

Ajkula
foto: Printscreen/Youtube/TODAY

Na tabli je ispisano:

U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Stevan – Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi.

O ovom događaju mediji nisu izveštavali. Prvi tekst posvećen ovoj tragediji koji može da se nađe u arhivi bio je članak objavljen u Pobjedi od 14. avgusta 1955. godine, a bio je posvećen postavljanju spomen table. Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao.

"Nesrećni mladić koji je u Budvi letovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja, od morskog psa", pisala je Pobjeda.

Ajkula, More, Okean
foto: Profimedia

Zaključuje se da napad ajkule na čoveka nije u ono vreme bila "društveno-podobna tema" da bi mediji o tome izveštavali. Čak i kada se pominjala nesreća kod Mogrena, to je bilo tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Postoji legenda po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala, a njenom nastajanju je verovatno doprineo ovakav odnos medija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media