RECEPT ZA SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE! Glavni sastojak OVA vrsta mesa, a ukus NEZAMISLIV
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Ricette di Casa

nerealno dobro

RECEPT ZA SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE! Glavni sastojak OVA vrsta mesa, a ukus NEZAMISLIV

Pogledajte recept Recepti iz 1865. godine

Objavljeno:
  • 3

Mašinski inženjer i šahovski majstor Mirko Janjić iz Beograda, već petnaestak godina ima nesvakidašnju pasiju – skuplja stare srpske kuvare i recepte, prevodi ih, prepisuje, sortira, koriči. Prvo je napravio svoju ličnu, unikatnu antologiju, a onda iz nje odabrao 5.182 recepta za odavno prodatu zbirku od sedam knjiga „Dva veka srpske kuhinje“. Trenutno sprema kapitalno delo „Stari srpski kuvari“.

Kuvarske knjige koje su se na srpskom jeziku pojavile u drugoj polovini 19. veka zapravo su prevedeni nemački i mađarski kuvari. Recimo, najstariji, „Srbski kuvar“ iz 1865. godine, Jerote Draganovića, jeromonaha manastira Krušedol, pa „Stara i nova kuina“ iz 1877. čuvene Katarine Popović-Midžine, zatim „Hristinin kuvar“ iz 1880...

Pogledajte recept Recepti iz 1865.

Paprikaš

Teleću ili jagnjeću crnu džigericu sitno iseci, u šerpenji masti ugrej, metni sitna isečena crna luka da porumeni, na to postavi džigericu, posoli i da se prži; dosipaj čorbe u prženo da ne zagore. Kad je džigerica mekana, dodaj nešto utučena bibera, dve kašike kajmaka, izmešaj, okolo goveđine složi i pošlji na trpezu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media