ČORBA ZA MAMURLUK: Srbi je jedu u IZOBILJU! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

LEK ZA MAMURLUK

ČORBA ZA MAMURLUK: Srbi je jedu u IZOBILJU! (RECEPT)

Proverene leči od mamaurluka

Objavljeno:

Paradajz čorba, jelo staro, obično, jeftino i sasvim jednostavno za pripremu. Oduvek mi je bila jedno od omiljenih jela, a još kada su posle paradajz čorbe za glavno jelo bile gomboce sa šljivama... to su bile prave dečije radosti.

Nego, šta je potrebno za domaću paradajz čorbu:

na vrh kašike masti (starinska čorba se pravi sa mašću, ali ako ne jedete mast možete koristiti i ulje),

1 manja glavica crnog luka,

1 kašikica crvene mlevene paprike,

1 l paradajza,

1/2 litre vode,

celerov i/ili peršunov list,

so i biber po ukusu.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Na malo ulja ili masti (kašika ulja ili na vrh kašike masti) kratko propržite glavicu luka (onako u komadu) samo da počne da miriši. Dodajte "alevu" papriku i nalijte sokom od paradajza i vodom. Što se tiče odnosa paradajz-voda, možete dodati i više vode ako je sok gušći, ili manje ako je sok redak. To procenite sami, samo vodite računa da ne razredite previše paradajz, da čorba ne bi bila previše "vodena".

Sve posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri desetak minuta. Ako je paradajz jako kiseo možete u čorbu dodati i jednu kašikicu šećera. Posle desetak minuta kuvanja, u čorbu možete zakuvati taranu, ili rezance, ili trgančiće, flekice,... Na kraju dodajte punu šaku iseckanog peršunovog ili celerovog lista.

Recept za taranu:

Za jednu ovakvu čorbu više nego dovoljno je napraviti taranu od jednog jajeta: na dasku za mešenje stavite 1 veliku šolju oštrog brašna. Napravite udubljenje u sredini i tu razbijte jedno jaje. Umesite testo, uz dodavanje brašna da dobijete čvrsto, tvrdo testo koje ćete moći narendati na trenici. Testo rendate na onom krupnijem rendetu, na nabrašnjenu krpu raspoređujući taranu u jednom sloju, da se ne bi slepila.

Recept za trgančiće:

Testo se priprema kao i za taranu, samo ne mora biti tako tvrdo i što prstima kidate parčiće testa veličine nokta na malom prstu.

Naravno da možete ukuvati i onu "kupovnu" testeninu, ili griz noklice... možete i umesto testenine da poširate celo jaje odn. onoliko jaja za koliko osoba spremate ovu čorbu...

(Espreso / Kuvarancije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.