DA LI JE OVO NAJVEĆA ZABLUDA IKADA KADA JE REČ O DŽIGERICI? Spremite se za BOMBU! (FOTO)
Džigerica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

puna vitamnina a!

DA LI JE OVO NAJVEĆA ZABLUDA IKADA KADA JE REČ O DŽIGERICI? Spremite se za BOMBU! (FOTO)

Šta to ovu namirnicu čini tako posebnom?

Objavljeno:

Sigurno ste vise puta čuli da ne treba konzumirati dzigericu jer nije zdrava ili da je ona organ koji čisti organizam od toksina te da mi putem konzumiranja iste unosimo u sebe sve te toksine.

Međutim, ovo ne samo da je netačno nego je i tužno, jer ako se nekome već posrećilo pa voli da jede dzigericu, nema razloga da to i ne čini.

Šta to ovu namirnicu čini tako posebnom?

Jednostavno je, ona sadrži više nutritivnih sastojaka od gotovo bilo koje druge namirnice. Ukratko, dzigerica je odličan izvor:

proteina visokog kvaliteta

vitamina A

svih vitamina iz B grupe, posebno vitamina B12

folne kiseline

velikih količina hemgvožđa (gvožđe koje se mnogo bolje i brže apsorbuje od gvožđa iz biljnih namirnica tzv. nehemgvožđa)

bakra, cinka i hroma

koenzima Q 10, nutrijent od izuzetne važnosti u kardiovaskularnim funkcijama

purina- hemijskih baza koje su sastavni deo nukleinskih kiselina

Da li je bezbedno konzumirati dzigericu?

Uprkos rasprostranjenom tradicionalnom mišljenju i velikom broju naučnih dokaza o prednosti konzumacije ove namirnice, konvencionalni nutricionisti trenutno savetuju protiv upotrebe dzigerice u ishrani. Ovakav stav rezultat je zablude da dzigerica navodno sadrži prevelike količine toksina i vitamina A. Istina je, naravno, da je jedna od funkcija jetre tj. dzigerice i neutralizacija toksičnih materija (lekova, hemikalija i otrova) ali u jetri se ove materije NE TALOŽE. Otrovna jedinjenja koja telo ne može da neutrališe, skladište se u masnom tkivu i u nervnom sistemu. Dakle, dzigerica nije izvor nikakvih toksina ali jeste izvor mnogih važnih nutrijenata (vitamina A, D, K, B12, folne kiseline kao i minerala poput bakra i gvožđa).

Džigerica
foto: Printscreen Youtube / domaceiukusno

Naravno, podrazumeva se konzumiranje dzigerice isključivo zdravih životinja koje svoj životni vek provedu na otvorenom hraneći se travama i biljkama. Ukoliko vam takav luksuz nije dostupan, sledeća po kvalitetu je organska pileća, goveđa ili teleća dzigerica. Ukoliko dzigericu možete nabaviti samo iz običnog supermarketa ili mesare, najbolje se odlučite za teleću dzigericu dok bi pileću i svinjsku dzigericu iz takve proizvodnje trebalo izbegavati.

Što se tiče polemike oko štetnosti količine vitamin A u dzigerici, ovakve brige su proizvod studija koje su istraživale umerene doze sintetičkog vitamina A i dovele do zaključka da umerena koncentracije ovog vitamina može proizvesti razne probleme tj. čak izazvati urođene anomalije kod beba. Međutim, prirodni vitamin A, upravo onaj koji se nalazi u dzigerici, ne povezuje se sa ovakvim problemima izuzev u slučajevima veoma visoke koncentracije.

Džigerica
foto: Printscreen Youtube / domaceiukusno

Što se tiče konzumiranja dzigerice u trudnoći, studija izvršena u Rimu, Italiji, nije našla nikakve urođene anomalije kod 120 ispitanih beba koje su bile izložene koncentraciji vitamin A od preko 50.000 IU/dan (teratology, 1999 59(1):1-2). Preporučena količina u ishrani trudnice je oko 100 gr goveđe, jagnjeće ili guščje dzigerice jednom do dva puta nedeljno.

Pileća dzigerica, koja sadrži mnogo manje vitamina A, može se konzumirati i cešće.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.