ŠOKANTNO SAZNANJE! Da li znate koliko GODINA ima DIJANA HRKALOVIĆ?
Dijana Hrkalović, Foto: MUP

ŠTA MISLITE?

ŠOKANTNO SAZNANJE! Da li znate koliko GODINA ima DIJANA HRKALOVIĆ?

Već u julu 2015. godine postala je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), a dve godine kasnije državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Objavljeno:

Dijana Hrkalović je srpska političarka i bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vlade Srbije.

Politikom je počela da se bavi još kao studentkinja. Na izborima 2008. godine bila je kandidat za poslanika u Skupštini Srbije na listi Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić, ali nije uspela da osvoji mandat. Četiri godine kasnije postala je odbornica u Skupštini grada Beograda i to kao kandidatkinja liste Srpske napredne stranke (SNS). Do aprila 2014. godine radila je u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), a potom je po Sporazumu o preuzimanju državnog službenika prešla u Ministarstvo unutrašnjih poslova i stekla zvanje policijskog inspektora.

Već u julu 2015. godine postala je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP), a dve godine kasnije državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Tu poziciju napustila je 30. maja 2019. godine. U žižu javnosti dospela je početkom 2021. godine kada su je tabloidi optužili da je prisluškujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu pokušala da izazove tzv. tihi državni udar.

Hrkalovićeva je 15. oktobra 2021. godine pozvana na saslušanje u Sektor za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Odazvala se pozivu u pratnji svog advokata Nenada Tasića, a nedugo nakon toga je uhapšena. Policija je iste večeri pretresla njen stan, a ona je sprovedena u zgradu Specijalnog tužilaštva u Beogradu u Ustaničkoj ulici. Saslušana je pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal. Tužilaštvo je saopštilo da je protiv nje podnesena krivična prijava zbog trgovine uticajem i da je zatraženo određivanje pritvora. Viši sud u Beogradu joj je odredio pritvor od 30 dana, a u obrazloženju je navedeno da joj se stavlja na teret da je izvršila „produženo krivično delo trgovina uticajem".

Specijalni sud u Beogradu je 10. novembra 2021. godine doneo odluku o produženju pritvora za još 30 dana nekadašnjoj državnoj sekretarki u MUP-u. U saopštenju je navedeno da joj je pritvor produžen „Zbog opasnosti da će uticati na svedoke„. Tužilaštvo za organizovani kriminal ju je 22. novembra 2021. godine saslušalo zbog nezakonitog prisluškivanja Darka Eleza. Sektor unutrašnje kontrole je podneo dopuno krivične prijave protiv Dijane Hrkalović, a u toj dopuni ona se tereti za nezakonito prisluškivanje Eleza. Njen advokat Nenad Tasić je izjavio da je tačno da je saslušana, te da je negirala krivicu. Početkom decembra 2021. godine njen branilački tim je podneo zahtev za izuzeće republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, te zamenika tužioca Milenka Mandića. Odbrana je u zahtevu navela da se protiv Dijane Hrkalović vodi „politički montirani proces“, te da se „veštački simuliraju okolnosti kako bi ona bila zadržana u pritvoru.

Nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal završilo istragu, odbrana je 10. decembra 2021. godine podnela predlog sudu da joj se ukine pritvor. Ona je istog dana puštena da se brani sa slobode, a Tužilaštvo je protiv nje podnelo optužni predlog zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju.

Njen advokat Nenad Tasić je nekoliko dana kasnije izjavio da će suđenje protiv Hrkalovićeve najverovatnije početi nakon novogodišnjih praznika. Prema pisanju beogradskih medija, tužilaštvo je tereti da je uticala na Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da tužilaštvu ne dostavi blagovremeno izveštaje o veštačenju telefona Veljka Belivuka, a u sklopu istrage ubistva Vlastimira Miloševića.

Osim toga, optužena je i da je zajedno sa Miloradom Šušnjićem, bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad neovlašteno prisluškivala Darka Eleza koji služi petnaestogodišnju kaznu zatvora u BiH zbog više ubistava. Hrkalović i Šušnjić su optuženi za krivično delo trgovina uticajem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo sudu da je osudi na kaznu od pet godina zatvora. Za Milenkovića su tražili godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora[16]. Dijana Hrkalović je 24. decembra 2021. godine ponovo uhapšena, a Viši sud je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke. Srđan Milivojević, potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke (DS) je 5. januara 2022. godine izjavio da Dijanu Hrkalović treba ispitati u vezi sa smrću Vladimira Cvijana bivšeg generalnog sekretara u predsedništvu Srbije.

Podatak koji nije svima poznat je taj da je rođena 18. jula 1987. i ima 34 godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.