AKO VAM TEGLA SA OVIM NAMIRNICAMA IZGLEDA OVAKO, ODMAH MORATE DA JE BACITE: Dijetetičar OTKRIO šta JE LOŠE ZA VAS
Frižider, Foto: Profimedia

PRIDRŽAVAJTE SE

AKO VAM TEGLA SA OVIM NAMIRNICAMA IZGLEDA OVAKO, ODMAH MORATE DA JE BACITE: Dijetetičar OTKRIO šta JE LOŠE ZA VAS

Dakle, nema straha da ćemo propustiti pravi trenutak i time rizikovati, na primer, trovanje hranom

Objavljeno:

U mnogim domovima vode se mali ratovi oko onoga što se nalazi u frižideru. Obično muškarci veruju da je otvoren majonez i posle nekoliko meseci i dalje pogodan za konzumaciju, dok bi ga njihove partnerke najverovatnije posle nekoliko dana bacile.

Imamo problem i sa kečapom, senfom, džemom ili, na primer, maslinama iz tegle. Kada više nisu dobri za jelo? U razgovoru sa Medonetom sumnje razbija Suzana Viela, klinički dijetetičar u Be Diet Cateringu.

Tegla, Kiseli krastavci
foto: Profimedia

Kada treba baciti teglu džema ili senfa?

Sa nekim namirnicama, lako je reći kada da je bacite. Detaljne informacije se obično nalaze na sendvič sirevima, gotovim sosovima ili jogurtima. Dakle, nema straha da ćemo propustiti pravi trenutak i time rizikovati, na primer, trovanje hranom. Problem nastaje kod dugotrajnijih proizvoda kao što su džem, senf i kečap.

- Kao klinički dijetetičar, ne preporučujem da jedete visoko prerađenu hranu jer ima zanemarljivu nutritivnu vrednost, a istovremeno je i veoma kalorična - kaže Viela u intervjuu za Medonet.

1 / 3 Foto: Profimedia

– Pored toga, visokoprerađeni proizvodi sadrže dosta konzervansa i belog šećera, koji negativno utiču na naše zdravlje. Zbog toga je najbolje zameniti kečap svežim domaćim paradajz pireom sa dodatkom začina, majonez se zauzvrat može zameniti jogurtom.. Međutim, ako odlučimo da konzumiramo visoko prerađenu hranu, uključujući sosove, džemove i konzervisane proizvode, moramo imati na umu da i oni sadrže rok trajanja. Većina proizvoda na ambalaži ima podatke o skladištenju i rokovima trajanja, ali postoje i opšta pravila za njihovu konzumaciju – dodaje dijetetičar.

Bacite majonez nakon tri meseca. Kečapu će možda trebati malo duže da odstoji

Dakle, ako je vaš frižider dugo bio otvoren kečap ili majonez, vreme je da razmislite o tome koliko dugo je tu . Jer moguće je da je to već neka vrsta biološke bombe koju treba što pre baciti.

- Kečap nakon otvaranja može da se čuva šest meseci, ali moramo imati na umu da ga nakon prve upotrebe treba čuvati u frižideru - kaže Vieła.

- Isto važi i za senf, koji takođe nakon otvaranja mora da ostane u frižideru. Na ovaj način možemo da ga čuvamo do godinu dana nakon otvaranja. Rok trajanja majoneza je, zauzvrat, najviše tri meseca u frižideru.

Od konzerviranih proizvoda kao što su masline , paprike i krastavci trebalo bi da se još brže oprostimo .

Kečap, Sos
foto: Profimedia

- Slična je situacija i sa ovim proizvodima. Nakon otvaranja tegle, na primer sa krastavcima, mora se čuvati samo u frižideru. Takve konzerve možemo potrošiti u roku od nekoliko nedelja. Međutim, vreme potrošnje određenih proizvoda u velikoj meri zavisi od nekoliko faktora. Prva je temperatura u frižideru. Što je niža, proizvodi duže čuvaju svežinu. Drugo pitanje je nivo kiselosti i količina konzervansa. Možemo duže čuvati konzerve sa visokim sadržajem kiseline.

1 / 4 Foto: Profimedia

Čak i ako datum isteka još nije prošao, proizvodi za koje se čini da nešto nije u redu trebalo bi da završe u kanti za smeće.

- Međutim, imajte na umu da se ove preporuke odnose samo na proizvode koji ne pokazuju znakove kvarenja, kao što su buđ, promena boje, tekstura ili miris. U suprotnom, moramo odmah da se oslobodimo hrane u čiji kvalitet nismo sigurni - dodaje Suzana Vieła.

(Espreso / Medonet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.