LEKARI UPOZORILI: Evo koliko MESA SMETE DA POJEDETE DNEVNO
Meso, Foto: Printscreen/Youtube/Taste Show

paŽnja

LEKARI UPOZORILI: Evo koliko MESA SMETE DA POJEDETE DNEVNO

Ovaj jelovnik se zasniva na povrću, voću, žitaricama, morskoj ribi, orasima i maslinovom ulju

Objavljeno:

Zdrave životne navike sinonim su za dobro zdravlje. Redovna fizička aktivnost, birana ishrana utiču na najvažniji parametar za zdravlje srca- holesterol. Kada je povišen uzrokuje mnoge bolesti, a osim ishrane na njegove vrednosti utiče i stres i nedostak sna.

"Кada smo pod stresom, telo počinje da proizvodi više holesterola. Nadbubrežne žlezde su iscrpljene, hormoni se ne proizvode, ali se stvara loš holesterol", tvrdi nutricionistkinja Elena Solomatina i ističe da od nedostatka sna mogu da skoče vrednosti holesterola.

Mediteranska ishrana je najbolje za zdravlje srca. Ovaj jelovnik se zasniva na povrću, voću, žitaricama, morskoj ribi, orasima i maslinovom ulju. Važno je da ishrana bude raznovrsna i da uključuje i prirodne izvore vlakana i antioksidanata. Namirnice kao što su spanać, kelj, zelena salata, blitva, rukola ili brokoli pomažu telu da razgradi homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih i vaskularnih bolesti.

1 / 13 Foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

Od presudne je važnosti izbegavati prerađenu, odnosno, konzervisanu hranu. Lekari iz Američke asocijacije za zdravlje srca ističu da zdrava hrana smanjuje rizik od koronarnih bolesti, pomaže u održavanju telesne težine, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i daju preporuku za dnevnu količinu crvenog mesa ili prerađevina na dan

"Maksimalna količina pripremljenog crvenog, odnosno prerađenog mesa, koju treba uneti dnevno je 70 grama", savetuju lekari.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.