AKO VAM JE JEZIK BEO, TELO VAS UPOZORAVA NA OVO: Evo zašto ne smete da ga ignorišete
Jezik, Foto: Profimedia

paŽnja

AKO VAM JE JEZIK BEO, TELO VAS UPOZORAVA NA OVO: Evo zašto ne smete da ga ignorišete

Obraćanje pažnje na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu sprečiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani

Objavljeno:

Čovek uvek treba biti sam svoj doktor, jer smo mi sami ti koji moramo voditi najviše računa o našem zdravlju.

Obraćanje pažnje na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu sprečiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani.

Portal Bright Side objavio je jednostavan jednominutni test uz koji možete proveriti svoje zdravlje - preko jezika. Sve što trebate napraviti je uzeti običnu metalnu kašiku te s njom ostrugati celi površinu jezika obilno namočenu slinom. Potom kašiku stavite u prozirnu plastičnu vrećicu te je izložite na svetlo - ispod sunca ili sobne svetiljke.

Pričekajte minutu i pogledajte kašiku.

1 / 10 Foto: Profimedia

Šta govori miris?

Ako se pojavio neugodan miris koji je snažan, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima.

Šta govori izgled?

Ako su se na kašiki pojavile mrlje koje su žućkaste, to može upućivati na probleme u radu štitnjače. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili pak visokog nivoa holesterola. Bele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narančaste često posledica bolesti bubrega.

Ako pažljivo pogledate jezik u ogledalu, primetićete znakove koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate.

Ogledalo, Žena, Nega, Stres, Lepota
foto: Profimedia

Bele mrlje na jeziku

Bele mrlje na jeziku se obično razviju zbog loše higijene usta, pušenja ili preterane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne duplje jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba jezik očistiti grubljom zadnjom stranom četkice za zube. Ako ni nakon jedne ili dve nedelje stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuju da posetite stomatologa ili lekara. Bele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posledica infekcije ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola, kažu stručnjaci.

Jagodičasti jezik

Jarkoružičast jezik s belim tačkicama može značiti lošu reakciju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B12.

Svetli jezik s tačkicama propraćen bolom u grlu može biti znak infekcije streptokoka koja se leči antibioticima, pa se preporučuje da odmah posetite lekara.

Kvrgavi jezik

Kvržice na jeziku često nastaju zbog hrane koju smo nedavno konzumirali, naročito ako je ona začinjena ili prevruća. Kvržice obično prilično brzo nestanu same od sebe, ali ako uz njih osećate i lagani bol ili peckanje možda je reč o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj proces se može ubrzati lečenjem raznim mastima i rastvorima.

„Grebeni“ ili brazde na jeziku

Ta pojava je stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava. Neki imaju i dugačku „pukotinu“ po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski faktori.

Oticanje jezika

Jezik može blago da natekne kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom. Takva nateklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da može pomoći i sisanje kocke leda. Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

Alergija može usporiti ili blokirati protok kiseonika do pluća, pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti lekarsku pomoć, napominju stomatolozi.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik je ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cele njegove površine. Ta mala ispučenja kojima se oseća ukus, imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.