JEZIVI ZNAKOVI DA VAM FALE VITAMINI U ORGANIZMU: Nemoguće da ih NE PREPOZNATE!
Ilustracija, Foto: AP

PAZITE SE

JEZIVI ZNAKOVI DA VAM FALE VITAMINI U ORGANIZMU: Nemoguće da ih NE PREPOZNATE!

Naše telo nas stalno upozorava kada nešto nije u redu

Objavljeno: 13:45h

Slabi krvni sudovi, grčevi u nogama, perut i ispucala kosa su samo neki od pokazatelja da našem organizmu nedostaju vitamini i minerali. Naše telo nas stalno upozorava kada nešto nije u redu. Bitno je da pratimo sva ta upozorenja, kako bismo na vreme uspeli da otklonimo poremećaj unutrašnje ravnoteže organizma.

Povišen krvni pritisak

Ako imate povišen krvni pritisak, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

Istraživanja takođe potvrđuju da postoji povezanost između visokog krvnog pritiska i nedostatka vitamina D, piše The Healthy.

Vitamin D telo upija iz sunčeve svetlosti, ali ima ga i u određenim namirnicama kao što su losos, mleko, sok od pomorandže i gljive.

Stalno ste umorni

Umor
foto: Profimedia

Nema ništa iznenađujuće ako osećate umor jer ste tokom cele nedelje ispunili obaveze kojih je bilo bezbroj. Ipak, nama nedostaju sunčani dani, a kao rezultat toga, javlja se nedostatak vitamina D. Ovaj vitamin pomaže u održavanju aktivnosti, a što je niži nivo vitamina D, to se osećamo gore. Stručnjaci savetuju da je najmanje jednom godišnje potrebno proveriti stanje nivoa vitamina D u organizmu.

Grčevi u mišićima

Telo su potrebni elektroliti i kalijum da ne bi došlo do grčenja mišića. Simptomi nedostatka kalijuma uključuju preterano znojenje, dijareju i povraćanje.

Nedostatak možete nadomestiti tako što ćete u ishranu ukljičiti sladak krompira (batat), banane i avokado.

Koža se suši više nego obično

Muškarci retko obraćaju pažnju na to, ali ženama je suva koža uvek problem, posebno na licu - ni jedna podloga pudera neće dobro stajati. Takve promene u slojevima kože mogu ukazivati na nedostatak vitamina A. Pored suvoće, možete primetiti da koža na rukama može i da se ljušti.

Kosa opada u velikim količinama

Kosa
foto: Profimedia

Nedostatak gvožđa često se manifestuje problemima sa kosom - opada u velikim količinama. Inače, stručnjaci kažu da je manjak gvožđa češći od nedostatka vitamina B. Obavezno posetite lekara jer nedostatak gvožđa ponekad može da bude simptom ozbiljnijih bolesti.

Gubite težinu bez dijete

Neko bi rekao da uopšte nema problema i da je jednostavan gubitak težine super pojava! Ipak, obratite pažnju - jedno je kada zbog stresa izgubite nekoliko kilograma, a sasvim drugo kada vam se težina smanji dok ne menjate ishranu i ne vežbate u teretani više nego inače. Možda telo počinje da se iscrpljuje zbog nedostatka korisnih vitamina. Razmislite o tome koje su promene u vašem životu mogle da izazovu probleme sa težinom i obavezno se konsultujte sa specijalistom ako težina nastavi da brzo opada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.