DA LI ZNATE KAKVE POSLEDICE OSTAVLJA NEDOSTATAK SNA? Više nikada nećete LEĆI KASNO!
Spavanje, Foto: Profimedia

šok

DA LI ZNATE KAKVE POSLEDICE OSTAVLJA NEDOSTATAK SNA? Više nikada nećete LEĆI KASNO!

Ako tokom noći spavate manje od preporučenih 7-9 sati, veća je verovatnoća da ćete imati zdravstvene probleme

Objavljeno: 13:37h

Naučnici navode kako je samo nekoliko dana s manje sna nego što je potrebno učinilo da se učesnici osećaju manje sitim nakon jela i uzrokovalo da se masti u njihovoj hrani drugačije ponašaju u organizmu.

Iako se mnoge postojeće studije fokusiraju na uticaj nedostatka sna na metabolizam glukoze i povezanost s dijabetesom, samo nekoliko proučava probavu lipida iz hrane. U studiji objavljenoj u časopisu "Lipid riserč", 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama provelo je u laboratoriji deset noći. Tokom pet od deset noći učesnici su provodili do pet sati u krevetu. Dobili su standardnu večeru s visokim udelom masti, i to nakon četiri noći ograničenog sna. To je trebalo da pokaže može li loš raspored uticati na njihov metabolizam. Istraživači su otkrili da se većina osećala manje zadovoljno nakon obroka ako su bili nenaspavani nego kada su ga pojeli odmorni nakon nešto dužeg sna. Takođe je utvrđeno da ograničenje spavanja dovodi do bržeg skladištenja lipida u krvi nakon obroka, što bi moglo imati uticaj na gojaznost.

Kako san utiče na imunitet?

Kvalitet i količina sna koje dobijamo utiče na sve aspekte života. Od svakodnevnog funkcionisanja, do raspoloženja, zdravlja našeg srca, san igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče naš imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti.

Dobar, kvalitetan san može mnogo doprineti održavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, može biti štetan za imunološki sistem, čineći vas sklonijim da se razbolite. Koliki rizik preuzimamo time što ne spavamo?

Smatra se da jedna od tri odrasle osobe ne spava dovoljno, što ih dovodi u povećan rizik od razvoja raznih hroničnih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Razumevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Kako su san i vaš imuni sistem isprepleteni

Tokom budnog perioda naš mozak i telo koriste specijalne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za komunikaciju. Spavanje pomaže da se popune „zalihe ovih hemikalija“ izbacuje otpadne proizvode ćelija za zdravo funkcionisanje sledećeg dana. Kada osoba doživi loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, biće napravljeno manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno, piše Real Simple.

Nedostatak sna na kraju slabi našu imunološku odbranu. Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.