VITAMIN D TREBA DA PIJETE NA ODREĐEN NAČIN KAKO BI GA U ORGANIZMU BILO DOVOLJNO! 1 GREŠKU svi PRAVIMO
Vitamin D, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

VITAMIN D TREBA DA PIJETE NA ODREĐEN NAČIN KAKO BI GA U ORGANIZMU BILO DOVOLJNO! 1 GREŠKU svi PRAVIMO

Evo šta savetuju stručnjaci!

Objavljeno:

Tokom zimskih meseci neophodno je da organizmu obezbedite potrebne količine vitamina D. Leti je to mnogo lakše jer ga dobijamo od sunca, dok se zimi najčešće nadoknađuje suplementima i ishranom, a najviše ga ima u lososu, ribljem ulju, blitvi, jajima, kozjem siru, šampinjonima...

Kada je reč o pilulama ovog vitamina, treba obratiti pažnju na koji način se piju da bi ih organizam na pravi način apsorbovao. Lekari upozoravaju da nije važno samo popiti tabletu vitamina D već i šta jedemo i pijemo uz njega. Evo šta savetuju:

Pijte vitamin uz masnoću

Vitamin D je rastvorljiv u masti, zbog čega ćete često videti suplemente u obliku kapsule koja sadrži neku vrstu ulja. Ako pijete vitamin D u obliku "suve" pilule, uz njega uzmite i malo maslinovog ulja. Tako će telo apsorbovati čak 32 odsto više ovog vitamina.

Da se podsetimo

Vitamin D je neophodan za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića. Dokazano je da unapređuje psihičko zdravlje, a istraživanja su potvrdila da je nedostatak ovog važnog vitamina povezan i sa malignim oboljenjima, bolestima srca i dijabetesom tipa 1.

Ako ste skloni prehladama ili gripu, često osećate zamor, blagu depresiju ili bol u leđima, kostima ili mišićima, ne preskačite dozu vitamina D, pogotovo tokom zime.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna su omiljena hrana naše mikroflore organa za varenje, a to znači da će funkcionisati besprekorno. Vitamin D zato uzimajte posle njih, a voće, povrće, mahunarke i semenke jesu namirnice najbogatije vlaknima.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Uzimajte probiotik

Pijte i probiotik, zato što ćete na taj način telu obezbediti sve što mu je potrebno da bi varenje funkcionisalo kako treba. U telu se nalazi između 300 i 500 vrsta mikroogranizama, svaka od njih ima svoje "prohteve", ali sve vole probiotike.

Mnogi ljudi svesno izbegavaju da ga piju, i tu prave grešku.

Unosite magnezijum

Ovaj mineral je ključan za korišćenje vitamina D u telu. Ako magnezijuma nema dovoljno, bespotrebno ste potrošili novac na suplement vitamina D. Magnezijum je neophodan da bi se sprovela cirkulacija vitamina i njegovo vezivanje za tkiva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.