OVAJ VITAMIN MOŽE DA SPREČI OPADANJE KOSE: Dermatolozi objavili NEVEROVATNO otkriće
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ VITAMIN MOŽE DA SPREČI OPADANJE KOSE: Dermatolozi objavili NEVEROVATNO otkriće

Znamo da se radi o problemu koji vam može lako narušiti svakodnevicu, ali na sreću rešenje postoji

Objavljeno:

Ako razmišljate kako stati na kraj preteranom gubitku kose, neka medicinska rešenja, poput estetskog zahvata, mogu se činiti rizičnim, a isto tako i jako skupa. Zanima vas što bi moglo pomoći? Na sreću, nova istraživanja koja donose nove podatke bi vam mogli poslužiti kao velika ušteda ali vam i smanjiti brige.

Kako se poslednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su želeli proveriti koliko on može pomoći kada je u pitanju sprečavanje ispadanja kose – stanju koje trenutno utiče na kvalitetu života kod 80 posto muškaraca ali i 50 posto žena koje imaju oko 50 godina.

VITAMIN D IGRA VAŽNU ULOGU U CIKLUSU RASTA I ISPADANJA KOSE?

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva su dermatologa u njoj izjavila: "Vitamin D je sigurno dio ciklusa rasta i ispadanja kose, tačnije folikula dlake."

Kako su prepoznali stručnjaci da ovaj vitamin deluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da provedu istraživanje kako bi proverili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski pripravak za one koje muči preterani gubitak kose.

VITAMIN D I OŽILJKASTA ALOPECIJA

Dok ovo specifično istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika poveznica između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju se na prethodne studije koje su pokazale poveznicu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koja utiče na 3 posto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

ŠTA TREBA ZNATI O VITAMINU D I ZDRAVLJU KOŽE

Vitamin D
foto: Wikipedia / Sbrools

Moguće je da upravo utIcaj kojeg vitamin D ima na oporavak kože utIče i na oporavak kože glave

Delovanje vitamina D u koži je menja funkciju imunološkog sistema, a deluje na prirođeni, ali i na stečeni imunološki odgovor. Vitamin D deluje i na formiranje zaštitne kožne barijere, a važna je uloga i na stvaranje i regulaciju antimikrobnih peptida što potiče lokalnu otpornost na infekciju. Upravo zato nedostatak vitamina D u organizmu, može imati svoju ulogu u razvoju, na primer atopijskog dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti kože. Budući da je za sada nedovoljno dokaza o njegovoj delotvornosti i sigurnosti, vitamin D se još uvek ne nalazi u službenim smernicama za lečenje atopijskog dermatitisa. Za sada bi preporuka bila, u bolestima kože kod kojih postoji mogućnost deficita vitamina D, odrediti nivo vitamina D u serumu te prema potrebi provesti suplementaciju, objasnila je prim. dr. sc. i dr. med. Nives Pustišek za Ordinacija.hr.

VITAMIN D POMAŽE PRI STVARANJU NOVIH FOLIKULA

Stručnjaci za lepotu, poput dr. Rachele Cochran Gathers, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnavljanju kose, te dodaje da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule ali i stvaranja nove kose.

ISPADANJE KOSE NAKON BOLESTI I STRESA NIJE NEUOBIČAJENO

Jedan od simptoma koji su posledica COVID-19 je i ispadanje kose, pojasnila je Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije te dodala kako oko 50% pacijenata nakon prebolele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose. Radi se o telogenom efluviju, koji nije retka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja 2-3 meseca nakon uticaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Nije specifičan samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opšte stanje u zemlji i u svetu specifično i pod konstantnim bombardiranjem lošim vestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se uticaj multiplikuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.