EVO GDE GREŠITE KADA PIJETE VODU! Doktor izneo ŠOKANTNU stvar
Radoje Doder, Foto: Printscreen

ispravno

EVO GDE GREŠITE KADA PIJETE VODU! Doktor izneo ŠOKANTNU stvar

"Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno", rekao je on

Objavljeno: 09:56h

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder nedavno je pričao na TV Prvoj o problemima usled teže ishrane posle praznika.

"Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne - piće, izbor i količina namirnica", rekao je dr.Radoje Doder i dodao:

"U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog celog, a treba piti što više vode".

Kako kaže, pravilno je popiti vodu pre obroka.

"Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje", rekao je on.

Zašto baš pre obroka?

"Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno", rekao je on.

Velika greška - sedenje satima za stolom!

1 / 3 Foto: Profimedia

Prof. dr Doder je rekao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo slavlja ali ne prija želucu! "Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak", rekao je on.

Da li ste čuli i da postoji đumbirova i japanska voda?

Đumbir
foto: Printscreen

Đumbirova voda pomaže u sagorevanju masnoća čak i s mesta gde su vrlo tvrdokorne poput stomaka, leđa i bedara. Osim što doprinosi mršavljenju, dobro će uticati i na celokupno zdravlje i štiti od brojnih bolesti budući da aktivni sastojak đumbira gingerol ima protivupalna svojstva.

Napitak deluje tako što ubrzava metabolizam i pomaže telu u sagorevanju masti, bez štetnih posledica. Osim dobrobiti za liniju ima i niz povoljnih učinaka za zdravlje.

Povoljno delovanje japanske vode na zdravlje

Normalizuje krvni pritisak - redovito pijenje đumbirove vode doprinosi regulaciji krvnog pritiska, a sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka za koje se zna da su smrtonosni.

Smanjuje nastanak infekcija - vekovima se đumbir koristi protiv raznih infekcija, uključujući prehlade i grip.

Ima protivupalno dejstvo - piće ima snažna protivupalna svojstva koja ga čine idealnim lekom protiv upalnih bolesti poput artritisa i gihta.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.