KAKO MOŽEMO DA POBOLJŠAMO VARENJE TOKOM PRAZNIKA? Jedemo samo tešku hranu, doktor Voja ima KLJUČAN SAVET
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić, Printscreen/ TV Prva

KORISNI SAVETI ZA ZDRAVLJE ORGANIZMA

KAKO MOŽEMO DA POBOLJŠAMO VARENJE TOKOM PRAZNIKA? Jedemo samo tešku hranu, doktor Voja ima KLJUČAN SAVET

Pročistač našeg tela je bela rotkva koju Japanci jedu jako mnogo jer je puna vitamina C i čisti organizam

Objavljeno:

Gastroenterolog Vojislav Perišić kaže kako nam kod varenja tokom praznika najbolje mogu pomoći dobre sezonske salate, koje mogu biti dodaci čak i supama

- Hoćemo li kupovati skupe salate kao što su paradajz, paprika i krastavac ili ćemo na trpezi imati ono što nam trenutno priroda daje? Pileća supa je najbolja kod nazeba, ali njeno antiinfektivno dejstvo povećavamo sa renom. Dve kafene kašike rena u pilećoj supi su najbolje zbog pročišćavanja nosa i izbacivanja sekreta. Naravno, ne kod dece ispod dve godine - ispričao je na početku razgovora doktor Vojislav Perišić.

- Pročistač našeg tela je bela rotkva koju Japanci jedu jako mnogo jer je puna vitamina C i čisti organizam. Ona ne treba mnogo da se jede jer čisti organizam. Oko 100 grama uz pečenje je idealna količina. Ona iritira zube i desni i treba je izrendati. Stavi se i malo ulja da odstoji. Dobra je i kad čovek mnogo pojede, za varenje - rekao je on za TV Prva.

1 / 18 Foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stasom

Ipak, izdvojio je najzdraviju salatu koja se mora jesti tokom zime.

- Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Cvekla, ren i beli luk. To je antioksidantno dejstvo i beli luk. Litar dnevno ceđene cvekle treba zbog gvožđa - kaže on i dodaje:

"Crna rotkva je isto dobra. Ali ipak, bela je zdravija. Ona može u podrumu da stoji pet meseci i ništa ne gubi od hranljivih vrednosti."

Jednu salatu je preporučio kao univerzalnu, koja se uklapa uz svaki obrok.

- Takođe, salata našeg detinjstva. To je gust paradajz sok sa prazilukom. Praziluk je jako hranljiv, a da ne govorimo o paradajzu. Napravite jednu porciju ove salate uz obrok i ne treba vam vitaminskih dodataka. Sve ove zimske salate imaju vitamina C i antioksidanasa toliko koliko ih ima i u letnjim salatama - zaključuje dr Vojislav Perišić.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.