STARI SRPSKI MELEM ZA PREHLADU: Pozdravite se sa kijavicom!
Melem, Foto: Printscreen

napravite sami

STARI SRPSKI MELEM ZA PREHLADU: Pozdravite se sa kijavicom!

Odmah nakon ovih tretmana ćete osetiti olakšanje

Objavljeno:

Prehlada i kijavica mogu biti veoma neprijatno iskustvo koje danima traje. Praćena je curenjem iz nosa, bolom u grlu i osećajem začepljenosti u nosu. Zbog ovoga gotovo je nemoguće normalno funkcionisati, a kako biste olakšali sebi probajte neke od narodnih lekova koje su praktikovale naše majke i bake.

Za početak, poznati recept za zaprženo mleko koje vrlo brzo pomaže tako što podstiče iskašljavanje a ujedno i eliminiše neprijatan osećaj grebanja u grlu.

Biće vam potrebni šećer, mleko i mast.

Šećer, mleko i mast (svinjska ili guščija)

U limeno lonče karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda dok to još vri, dodate mleko pa mešate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijete lagano. Ukus nije loš, ako se doda svinjska mast.

Mleko, mast i med

Mleko se zagreje do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osećate groznicu, najbolje je da se lepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.

Šećer, mleko i grančica žalfije

Šećer se karamelizuje, a onda se doda mleko. Dok mleko još vri, u njega se stavi grančica žalfije pa se nakon par minuta skida s ringle, procedi se i pije se dok je još topao napitak.

Pošto je ovo stari narodni lek, varijacija ima mnogo, ali je učinak jednako dobar.

Žalfija
Žalfijafoto: Profimedia

Rtanjski čaj

Za Rtanjski čaj kažu da je odličan za lečenje tegoba u respiratornom traktu, kao i u digestivnom sistemu. Svi oni koji imaju hronični kašalj, astmu, bronhitis i slične probleme, uzimaju Rtanjski čaj kako bi se oslobodili simptoma.

Loše varenje, dijareja, nadimanje se ublažavaju ako se redovno koristi Rtanjski čaj po propisanoj recepturi. Osobe sa kardiovaskularnim problemima, uzimaju Rtanjski čaj kako bi zaštitili srce, očuvali krvne sudove, snizili LDL holesterol i uredili krvni pritisak.

Zna se da neki ljudi upotrebljavaju Rtanjski čaj kako bi dezinfikovali posekotine, ranice i umirili mesta uboda paukova ili insekata. Detoksikacija organizma se započinje izbacivanjem viška tečnosti, a Rtanjski čaj može u tome pomoći.

Priprema: Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela. Uz to što je odličan napitak, možete ga koristiti i kao začin uz jela sa ribom ili mesom.

Oprez

Ono što se sa sigurnošću zna jeste da preterana upotreba rtanjskog čaja može izazvati groznicu i kardiovaskularne probleme, pa nikako nemojte da pijete više od tri šoljice ovog biljnog napitka dnevno.

1 / 3 Foto: Profimedia

Inhalacija ili naparavanje

U litru vode koja je proključala dodajte dve kašike čaja od ruzmarina ili žalfije koja je u ovom slučaju i bolja opcija. Kada je čaj gotov postavite lice odmah iznad šerpe iz koje izlazi para, a preko glave i šerpe postavite peškir kako para ne bi odlazila sa strane već direktno na lice i nos.

Odmah nakon tretmana ćete osetiti olakšanje.Obe biljke deluju antiseptički i pomažu u slučaju kijavice tako što zaustavljaju curenje iz nosa, suzenje očiju i pomažu da disajni putevi ponovo budu prohodni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.