OVAJ ZAČIN SVI POGREŠNO KORISTE: Ne znate kako deluje na vaše TELO
Peršun, Foto: Profimedia

pogledajte

OVAJ ZAČIN SVI POGREŠNO KORISTE: Ne znate kako deluje na vaše TELO

Koren peršuna deluje kao diuretik, pa se upotrebljava za lečenje raznih oblika prekomernog nakupljanje tečnosti u organizmu

Objavljeno: 16:07h

Peršun je mediteranska začinska biljka, koja zbog jarko zelenih listova često igra glavnu ulogu u dekoraciji hrane, ali ona nije samo ukras već lek iz prirode.

Neverovatna je sposobnost ove biljke da podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva.

Koren peršuna deluje kao diuretik, pa se upotrebljava za lečenje raznih oblika prekomernog nakupljanje tečnosti u organizmu.

Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče se i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može pomoći u borbi protiv gojaznosti. Zatim, čaj od peršuna povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.

Recept za čaj od peršuna

Jednu kafenu kašičicu semena, lista ili korena peršuna preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti.

Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

A da li ste znali zašto u restoranima stavljamu peršun kao dekoraciju?

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer to smatraju samo dekoracijom, bolja ideja bi bilo da ga polako žvaćete. Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji ostaju u ustima nakon jače začinjenih jela.

Do 1915. godine skoro u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima je to smetalo jer su sumnjali da su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

1. Osvežavanje daha

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela umeli da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.

2. Dekoracija jela

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su to i restorani počeli da rade. Do 1915. godine skoro u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

1 / 5 Foto: Print Screen Youtube

3. Poboljšavanje ukusa hrani

Treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrani, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna dbelog luka ili luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.

Još neke prednosti ove biljke:

Deluje kao antioksidans

Pomaže da koža izgleda mlađe

Pročišćava telo od toksina

Otapa višak masnoća u telu

Čisti bubrege

Deluje protivupalno

Jača imunitet

Prepun je vitamina C

Sadrži minerale

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.