OVE NAMIRNICE DOVODE VAS DO STALNOG ZATVORA: Nećete verovati šta je MEĐU NJIMA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ČAK 4 NJIH

OVE NAMIRNICE DOVODE VAS DO STALNOG ZATVORA: Nećete verovati šta je MEĐU NJIMA!

Brojni su uzročnici koji mogu dovesti do poremećaja u radu digestivnog sistema

Objavljeno: 14:35h

Sigurni smo da znate koliko je redovno pražnjenje creva važno za sveukupno zdravlje čoveka. Ali, da li ste znali da izostanak pražnjenja može da uzrokuje, pa čak i ukaže na određene zdravstvene probleme?

Probadajući i neprijatni bolovi u stomaku, problemi su koji muče veliki broj ljudi. Problemi sa stomakom usko su povezani sa ishranom i načinom života, pa tako na pogoršanje stanja utiču preteran unos masnoća, prejedanje, neredovni obroci, prekomeran unos alkohola, kafe i gaziranih pića...

Često se govori o tome koje su namirnice dobre za probavu, ali ovoga puta ćemo se osvrnuti na one koje to nisu.

1. "Brza" hrana

Brza hrana
foto: Printscreen/Youtube

Brza hrana nije baš najzdravija, iako je veoma ukusna. Ovako pripremljena hrana ima puno masnoća, a malo vlakana, a to je kombinacija koja znači otežano kretanje kroz creva. Ako ne pazite i na unos vlakana, zatvor je moguć.

2. Prerađene žitarice

Instagram, Pecivo, Hrana
foto: Printscreen:Instagram

U ovu grupu spadaju beli hleb, beli pirinač, testenina, peciva... Smanjen unos vlakana preko ove hrane negativno utiče na funkcionisanje creva i uzrokuje zatvor. Preporučuje se da prerađene žitarice zamenite onima od celog zrna.

3. Crveno meso

Crveno meso
foto: Profimedia

Ukoliko imate problem sa zatvorom, zamenite crveno meso ribom i piletinom - sadrži malo masnoća, a puno proteina. Ako ne možete da se odreknete crvenog mesa, počnite da ga jedete uz povrće koje je bogato vlaknima.

Podrazumeva se da i uz ribu i piletinu jedete dosta sveže salate, jer je ona puna vlakana koja povoljno utiču na peristaltiku creva.

4. Slatkiši

Kolači, Slatkiši, Slatko
foto: Profimedia

Rafinisani šećeri sadrže malu količinu vlakana koja su potrebna za izbalansiranu probavu. Slatkiši mogu stvarati problem ako ih jedete u velikoj količini, a oni koji sadrže veliku količinu šećera, poput bombona ili mlečne čokolade, mogu uzrokovati zatvor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.