paŽnja
OVI KOLAČI NA VODI SU OBAVEZNI NA KRSTOVDAN: Menjaju mrsne kao od šale! (VIDEO)
Za vreme posta, obavezno isprobajte recepte tri posna kolača spremljena na vodi
Bez slatkiša ne možemo, a kada dođe vreme strogog posta mnogi su u problemu šta jesti, a šta izbeći. Verovali ili ne, slatkiša se ne morate odreći čak ni tad, jer kombinacija hrane koju donosimo u nastavku je i odlična zamena mrsnoj.
Za vreme Krstovdana, obavezno isprobajte recepte tri posna kolača spremljena na vodi.
Posni mafini na vodi
Potrebni su vam 300gr ovsenih pahuljica, 2 velike rendane jabuke, 2 pomorandže iseckane na komadiće, 2 izgnječene banane, 8 suvih šljiva (bez koštica i iseckanih), 2 male rendane šargarepe i 3-4 kašike šečćera (ili 5 kašika meda).
Pahuljice i voće izmešajte zajedno u jednoj činiji. Zatim dodajte i rendanu šargarepu i šećer. Promešajte. Ako vam je smesa suva, dodajte malo vode ili soka od jabuke ili pomorandže.
U sve ovo možete dodati i recimo semenke suncokreta, susama ili kokosovo brašno.
Smesu ubacite u kalup za mafin, stavite u rernu i pecite na 200 stepeni oko 30-45 minuta.
Manastirska pita
Sledeći slatkiš na vodi koji vam predstavljamo jeste manastirska pita. Za njenu pripremu su vam potrebni: 500gr brašna, 100gr šećera, 6 kašika džema od kajsija, po 1 šolja seckanih urmi, oraha i suvog grožđa, sok i narendana kora pomorandže, 500ml tople vode, pola kašičice praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice cimeta, narendana korica limuna.
Za premazivanje pite su vam potrebni 3 kašike džema od kajsije i 3 kašike mlevenih oraha.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U dubljoj posudi pomešajte sve sastojke za pitu i dodajte vodu, dobro izmešajte i izlijte u kalup pokriven papirom za pečenje.
Pecite 30 minuta, izvadite pitu, premažite je džemom i pospite mlevenim orasima, pa vratite nazad još 10 minuta.
Nakon toga, vaša pita je spremna za posluživanje!
Preliven posni kolač na vodi
Za testo vam je od sastojaka potrebno: 4 šoljice griza, 4 šoljice brašna, 5 šoljica vode, 2 šoljice kisele vode, 2 šoljice šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 1 kesica praška za pecivo, 100gr mlevenog lešnika i 100gr suvog grožđa.
Za sirup su vam potrebni 6 šoljica šećera i 5 šoljica negaziranog soka od pomorandže.
Priprema testa: u dublju posadu sjediniti brašno, griz, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer i promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodnih 15 minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ocediti) i sve sastojke sjediniti. Pomešajte običnu i kiselu vodu pa prelijte preko suvih sastojaka. Mešajte dobro da se smesa sjedini.
Pleh obložite pek papirom pa sipajte testo. Rernu zagrejte na 170 stepeni, poravnajte testo i stavite da se peče. Čačkalicom možete proveriti da li je kolač pečen, a kada bude, izvadite ga iz rerne i stavite da se ohladi.
Priprema sirupa: šećer i sok od pomorandže stavite na šporet da provri, a kada se to dogodi, sklonite sa šporeta.
Prohlađeni kolač prevrnite na veći pleh i skinite papir, pa vratite u pleh gde ste ga pekli i isecite na kocke, a zatim prelijte vrelim sirupom. Ostavite da se dobro ohladi i da kolač upije sirup, a zatim poslužite.
(Espreso/ Vanja P./ Minutzamene)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!