EVO ŠTA TREBA DA JEDETE TOKOM KRSTOVDANA: Verovali ili ne, UKUSNIJE JE OD MRSNOG!
Krstovdan, Foto: SPC

UOČI BOGOJAVLJENJA

EVO ŠTA TREBA DA JEDETE TOKOM KRSTOVDANA: Verovali ili ne, UKUSNIJE JE OD MRSNOG!

Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice

Objavljeno: 10:10h

Pravoslavni vernici danas slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja kada se strogo posti.

To znači da vernici uzimaju hranu koja nije spremana na ulju i nema ga u sebi. Osim ako post padne u subotu i nedelju, tada je dopušten na ulje.

Ako još niste odlučili šta jesti za vreme posta, mi vam donosimo nedeljni jelovnik koji će vam zasigurno olakšati ovaj period.

Ponedeljak

Povrće
foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stasom

doručak: sendvič od kifle, pečene paprike, svežeg luka, peršuna i origana

ručak: biljna supa – kuvano povrće sa začinima i pečeni krompir

večera: salata od kuvanog povrća (kuvani kukuruz, sveži luk, paradajz, paprika i začini).

Utorak

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)

večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom.

Sreda

rižoto
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

doručak: posna pita sa pečurkama na vodi

ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje na vodi

večera: posni rolat sa povrćem

Četvrtak

Med
foto: Profimedia

doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti umesto toga brašnom

večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj

Petak

Turšija
foto: Printscreen Youtube

doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

ručak: bukovača na vodi

večera: tortilja na vodi i uz nju turšija ili kiseli kupus ili pečena paprika

Subota

Pašteta
foto: Profimedia

doručak: manastirska pita na vodi

ručak: špageti sa kečapom i povrćem

večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu).

Nedelja

Grašak
foto: YouTube Printscreen

doručak: knedle od krompira na vodi

ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom

večera: tortice od blitve

Naravno, uvek možete dodati međubroke ukoliko želite tokom posta na vodi, na primer, za užinu uzimajte sveže ili suvo voće, takođe, tu su i brze poslastice kao što su voćni kompot, žito sa orasima ili sutlijaš na vodi.

A uz neka slana jela, za poboljšanje ukusa, preporučujemo vam dodatke u vidu semenki suncokreta, raznih začina, takođe i mleveni lan.

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli i ostaci badnjedanskog pasulja i - spremane su pihtije. Ali kako je to posni dan, jeli su ih sutradan, na Bogojavljenje.

(Espreso/ Vanja P./ Minut za mene)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.