AKO OSETITE OŠTAR BOL U DONJEM DELU STOMAKA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Itekako je ozbiljno, ne igrajte se
Foto: Profimedia

poslušajte

AKO OSETITE OŠTAR BOL U DONJEM DELU STOMAKA, TO ZNAČI SAMO JEDNO: Itekako je ozbiljno, ne igrajte se

Položaj slepog creva može da varira, pa se simptomi koje pacijenti imaju razlikuju

Objavljeno: 18:50h

Slepo crevo je zapravo jedan kraj debelog creva koji se "slepo" završava na desnoj strani abdomena. Stručnjacima i dalje nije jasna tačna uloga, ali pretpostavlja se na utiče na funkcionisanje imunog sistema.

Doktor Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije u KBC "Zvezdara" u razgovoru za eKlinika portal najpre razjašnjava neke terminološke dileme.

– Appendicitis, upala crvuljka ili popularno zvana "upala slepog creva" je zapravo neadekvatan termin, jer je crvuljak appendix vermiformis - objašnjava dr Zlatko Bokun.

- Pravo slepo crevo zove se cekum, a upala cekuma je tiflitis. U svakom slučaju, jasno je da se radi o jednom od najčešćih akutnih stanja u hirurgiji koje zahteva hitnu operaciju

Kako dolazi do upale i koji su simptomi?

Znak koji se prvi javlja u većini slučajeva je čest i oštar bol u donjem desnom delu stomaka. Takođe su česte i mučnine, gubitak apetita i povišena telesna temperatura, a ove tegobe obično traju manje od 24 sata.

Postoji mogućnost da bol nestane, ali to ne znači da se u narednom periodu neće vratiti, a tada će operacija verovatno biti jedino rešenje. Nažalost, ne postoji prevencija kojom bi osoba sprečila da dođe do pucanja, pa je najvažnije da reagujete odmah posle prvog simptoma.

- Ova upala najčešće nastaje kad se uzani izvodni kanal crvuljka zapuši nesvarljivom hranom, poput koštica lubenice ili komadića kostiju, kao i u slučajevima formiranja fekalita, okamenjenog dela stolice. Budući da je crvuljak zapušen, puni se crevnim sokom prepunim bakterija koje ne mogu da se eliminišu. Tegobe obično traju manje od 24 sata za koje vreme se ili povuku, ili toliko razviju da je operacija jedini izlaz - objašnjava dr Bokun.

Iako je upala crvuljka najčešća kod dece starije od 10 godina, za ovu pojavu ne postoji određena starosna granica. Dr Bokun naglašava da ovaj tip upale daje klasične simptome samo u 30 odsto slučajeva, kao i da često predstavlja dijagnostički izazov.

- Hirurzi nazivaju apendiks "velikim lažovom", jer simptomi istog mogu da podsećaju na brojna druga stanja kao sto su upale i ciste jajnika, žučne kese, kamen u bubregu i mokraćnim kanalima, vanmateričnu trudnoću, čir na želucu, lumboišijalgiju i drugo.

Takođe, uobičajeno proglašena za rutinsku, operacija uklanjanja slepog creva može, u zavisnosti od jačine upale i same anatomije pacijenta može biti izuzetno zahtevna. Smrtnost od upale slepog creva je i dan-danas oko 1 odsto i u najboljim svetskim centrima - iznosi zanimljiv podatak instruktor laparoskopske hirurije sa dugogodišnjim iskustvom dr Bokun.

Operacija je jedino rešenje

Jednom kada dođe do upale slepog creva, ono natiče i vremenom dolazi do smanjivanja cirkulacije krvi u njemu, što zbog otoka što zbog eventualnog postojanja stranog tela koje pritiska krvne sudove.

Zatim se dešava da tkivo slepog creva odumire, dolazi do pucanja zidova i izlivanja sadržava u stomačnu duplju. U većini slučajeva hirurg će ukloniti slepo crevo.

Standardna operacija uklanjanja slepog creva vrši se laparoskopski i pacijent je, kaže dr Zlatko Bokun, već za dan ili dva spreman za otpust iz bolnice. Međutim, on dodaje da ta operacija često mora da se završi otvoreno, klasičnom operativnom metodom.

- Time se vreme oporavka produžava, a moguće komplikacije su češće. Važno je naglasiti da ne postoji hronična upala slepog creva. Tegobe nastaju brzo, traju kratko i velika je greška što mnogi lekari opšte prakse često šalju hirurgu pacijente koji imaju tegobe nedeljama, proglašavajući svaki bol u stomaku za upalu crvuljka - smatra dr Bokun.

On naglašava da protiv upale crvuljka ne postoji prevencija, kao i da je bitno reagovati na vreme i ispitati i druge potencijalne bolesti, poput ginekoloških ili uroloških stanja, koje mogu simulirati ovo oboljenje.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.