OVE FORE ZNAJU SAMO PROFESIONALNI KUVARI: Evo zašto treba da ODVAJATE suve i mokre SASTOJKE kada pravite kolače!
Brašno, Foto: Profimedia

saveti

OVE FORE ZNAJU SAMO PROFESIONALNI KUVARI: Evo zašto treba da ODVAJATE suve i mokre SASTOJKE kada pravite kolače!

Verovatno se pitate može li redosled kojim mešate sastojke da deluje na ishod vašeg rada u kuhinji

Objavljeno:

Ako pripremate jelo tačno po receptu, verujte da će uspeti.

Nikako ne bi trebalo da preskačete određene sastojke ili korake u pripremi jer su oni sa razlogom tu.

Nije sve samo u teksturi i izgledu. Bitno je da poštujete pravila pripreme, bilo da se radi o nekom jelu ili kolačima.

1 / 3 Foto: Profimedia

Takođe, kada se spremaju kolači, poznato pravilo je da je potrebno razdvojiti suve od “mokrih” sastojaka.

Zašto je odvajanje važno? Vodeći se logikom, neki će verovatno reći da nema preteranog smisla odvajati sastojke jer će i onako završiti u istoj činiji na kraju.

Hemija kuhinje

Brašno, odnosno skrob, skuplja se u grudvice kada se navlaži. Ako prethodno u činiji pomešate suve sastojke, omogućavate ravnomernu distribuciju svih sastojaka u smesi i na taj način ste sprečili stvaranje grudvica od brašna.

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci neće moći ravnomerno da se rasporede. Na kraju ćete imati grudvice skroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo u suvo jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.

Tehnički, i takvu situaciju još uvek možete da popravite, ali treba da uložite dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali. Moraćete da miksirate testo pomoći miksera kako biste razbili grudvice, a zbog toga će ono na kraju biti gumeno i tvrdo.

Redosled mešanja

Verovatno se pitate može li redosled kojim mešate sastojke da deluje na ishod vašeg rada u kuhinji. Na primer, treba li brašno i šećer da umešate u maslac sa jajima, ili je bolje ako maslac sa jajima umešate u brašno.

Džulija Sklar sa popularne stranice Allrecipes kaže da je redosled nevažan za kvalitet poslastice koju spremate, ali bi mogao da ima uticaj na čišćenje posle. Naime, ako u činiju sa suvim sastojcima ulivate tečnost i potom je mutite mikserom, prah suvih sastojaka će se pretvoriti u veliki oblak i prekriti radnu površinu.

Ali, to je samo deo istine. U određenim receptima, redosled spajanja vlažnih i suvih sastojaka može mnogo toga da promeni.

Kada radite nešto i imate tečnu masnoću poput ulja i otopljenog maslaca, najpre dodajte suve sastojke jer će masnoća obaviti brašno i sprečiti stvarenje grudvica. Kod recepata gde se spajaju maslac i šećer, bolje je naizmenično dodavati sastojke i miksirati ih na manjoj brzini kako biste sprečili nered.

Najpre izmešajte suve sastojke i napravite rupicu u sredini. Potom odvojeno dobro izmiksirajte tečne sastojke i ulijte ih postepeno, istovremeno miksirajući.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.