OVAJ SASTOJAK SVI IZBEGAVAMO, A KORISTI OD NJEGA IMAMO NAPRETEK: Bez njega je sve jedna VELIKA NULA
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEOPHODAN

OVAJ SASTOJAK SVI IZBEGAVAMO, A KORISTI OD NJEGA IMAMO NAPRETEK: Bez njega je sve jedna VELIKA NULA

Baš kao što ni u jednom testu za kolače ne sme nedostajati prstohvata soli, sočnim i krepkim jelima uvek dodaj mrvicu šećera

Objavljeno:
  • 21

Jesi li se oduvek pitala što zapravo so radi na popisu sastojaka za kolače i druge slastice? Za početak, ne moraš se brinuti da će tvoj kolač odjednom imati slani okus. Naprotiv, prstohvat soli u desertima osigurava naglašavanje slatkoće. Istovremeno, prirodna aroma sastojaka može se bolje razviti pa so zapravo deluje kao prirodni pojačivač ukusa.

Inače: so i šećer suprotnosti su koje se međusobno privlače. Baš kao što ni u jednom testu za kolače ne sme nedostajati prstohvata soli, sočnim i krepkim jelima uvek dodaj mrvicu šećera. To stvara izvrstan, višedimenzionalni okus!

So smanjuje gorke tvari

Još jedan veliki učinak soli u kolačima i sl.: dok slatki okus postaje intenzivniji, so smanjuje gorke tvari koje mogu nastati predugim pečenjem. Čak i ako su ti grejp ili kava previše gorki, lako možeš izbalansirati gorke tvari s malo soli.

So će pomoći testu da se digne

So
foto: Printscreen

Već dugo kola glasina kako nikada ne smeš mešati so i kvasac. Međutim, istina je daleko od toga: takozvanim postupkom slanog kvasca testo od kvasca postaje glađe i može se bolje oblikovati. Jednostavno dan ranije stavi u posudu 100 ml vode i 10 g soli te sve mešaj dok se so potpuno ne otopi. Zatim dodaj sveži kvasac i mešaj dok se i kvasac ne otopi. Pokrivenu posudu ostavi u frižideru preko noći, a sledeći dan nastavi s obradom kvasnog testa.

(Espreso/ Miss7.24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media