DRVO KOJE TREBA POSADITI U DVORIŠTU: Plodove mogu jesti i DIJABETIČARI, a Srbi ga SKORO UOPŠTE NE GAJE! (FOTO)
Japanska pomorandža, Foto: Printscreen/Instagram

zdravlje

DRVO KOJE TREBA POSADITI U DVORIŠTU: Plodove mogu jesti i DIJABETIČARI, a Srbi ga SKORO UOPŠTE NE GAJE! (FOTO)

Iako se nakon otkrića ove biljke pojavilo i nekoliko podvrsta to ne umanjuje njihovu važnost i lekovitost pa se kumkvat koristi u borbi protiv mnogih oboljenja

Objavljeno: 19:01h

Japanska pomorandža, kumkvat ili pasji trn su nazivi za neverovatnu biljku o kojoj se vrlo malo govori. Reč je o bobici o čijoj se lekovitosti znalo još u doba starih Grka, a veruje se da ona pomaže kod raznih infekcija i bolesti.

Neprikosnoveni antioksidans

Kumkvat ima jedinstven i fascinantan sastav koji uključuje 190 fitonutrijenata i bioaktivnih supstanci. Ono zbog čega je ova bobica eliksir zdravlja jeste činjenica da sadrži gotovo sve poznate minerale i vitamine. Koliko god to zvučalo neverovatno, kumkvat važi za jedan od najjačih antioksidanata koje možete naći u prirodi.

Obzirom na to da je ova biljka teško dostupna van Azije i Indije, onda se najčešće nalazi u formi lekovitog ulja. U ulju dobijenom iz ovih bobica ima 3 puta više vitamina A od mrkve, 10 puta više vitamina C od pomorandže i najviše vitamina E među svim voćem.

Inače, to je jedino biljno ulje na svetu koje sadrži sve omega masne kiseline. Povrh toga ima i vrlo retku omega-7 masnu kiselinu. Ona umanjuje bore, pospešuje elastičnost kože i uspešno se bori protiv svih drugih simptoma starenja kože.

U našem narodu kumkvat je poznat pod nazivom japanska pomorandža, zbog svog porekla, ali i izgleda. Međutim, svojstva ove bobice su daleko bolja i snažnija od pomorandže.

Iako se nakon otkrića ove biljke pojavilo i nekoliko podvrsta to ne umanjuje njihovu važnost i lekovitost pa se kumkvat koristi u borbi protiv mnogih oboljenja.

Uništava preko 100 oboljenja i tegoba

Kumkvat ublažava: probleme sa mokraćnim mehurom, menopauzu, sve vrste alergija i ekcema na koži, akne, žuljeve, ožiljke. Zatim, smanjuje masne naslage. Koristi se bronhitisa, dijabetesa tipa 2, konjuktivitisa, želučanih problema. Štiti imuni sistem, bori se protiv skleroze, artritisa i mnogih drugih oboljenja i tegoba.

Kumkvat štiti probavni sistem od parazita i stvara zaštitni film u želucu i crevima. Na taj način smanjuje štetne efekte patogenih mikroorganizama, poput upornih bakterija kao što je ešerihija koli, ali i protiv gljivica i ostalih parazita.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.