UZROK NADUTOSTI NIJE UVEK HRANA ILI PMS: Nije nimalo bezazleno, ODMAH trk kod lekara
Foto: Printscreen

BUDITE U TOKU

UZROK NADUTOSTI NIJE UVEK HRANA ILI PMS: Nije nimalo bezazleno, ODMAH trk kod lekara

Iako se smatra da je to bolest starijih ljudi, došlo je do porasta obolelih, među mlađima od 40 godina, kako je objavljenu u časopisu Canadian Journal of Gastroenterology

Objavljeno: 12:29h

Ross savetuje, ako primetiš neke od navedenih simptoma i povežeš ih s hroničnom nadutošću obavezno posetiš svog lekara.

Bol u karlici

Iako retko, bol u karlici može ukazivati na karcinom jajnika, posebno ako je praćena osećajem brze punoće za vreme jela, iako je osoba pojela sasvim malu količinu hrane te potrebom za mokrenjem ili velikom nuždom nakon jela. "To je uzrokovano nakupljanjem tekućine u abdomenu i pritiskom jajnika na stomak ili karlicu", objašnjava dr. Steve Vasilevm, specijalist za ginekološku onkologiju s John Wayne instituta za tumore u Kaliforniji.

Šta učiniti: Ne treba paničariti jer većina navedenih simptoma uglavnom ukazuje na benigne uzroke kao što su ciste. Međutim, ipak treba napraviti pretrage. Najčešće se za otkrivanje raka jajnika koristi ultrazvuk te test krvi.

Gubitak kilograma

Oko jedan posto stanovništva ima celijakiju, autoimunu bolest za koju je specifična netolerancija na gluten. Procenjuje se da celijakija nije dijagnostifikovana čak kod 83 posto oboljelih Amerikanaca ili je pogrešno dijagnosifikovana kako navodi Udruga Beyond Celiac. "Najčešći simptomi su dijareja i gubitak težine, ali polovina odraslih osoba s celijakijom ima reakcije koje nisu povezane s gastrointestinalnim traktom, uključujući anemiju, osip na koži, glavobolje i ranu fazu osteoporoze", kaže dr. Deevya Narayanan.

Šta učiniti: Potrebno je otići kod gastroenterologa koji pretragom krvi može ustanoviti postoje li određena antitela koja ukazuju na celijakiju. Ako je nalaz pozitivan, potrebno je napraviti endoskopiju tako da lekar može uzeti mali uzorak tkiva iz tankog creva za analizu. Ako se potvrdi da osoba ima celijakiju, terapija je ishrana bez glutena.

Grčevi u stomaku

"Ako se grčevi javljaju u donjoj levoj strani stomaka, moguće je da se radi o divertikulitisu - stanju kada donji deo debelog creva postaje upaljen", kaže dr. Ross i objašnjava: "Iako se smatra da je to bolest starijih ljudi, došlo je do porasta oboljelih, među mlađima od 40 godina, kako je objavljenu u časopisu Canadian Journal of Gastroenterology. Iako naučnici još uvek nisu otkrili zašto, neki od uzroka smatraju pretilost i ishranu u kojoj nedostaje vlakana.

Šta učiniti: "Ako su jaki grčevi popraćeni groznicom, potrebno je odmah otići liječniku. Verovatno će biti potrebno napraviti testove krvi, urina i stolice kako bi se isključili drugi izvori infekcije, a ako se radi o divertikulitisu, biće potrebno napraviti i CT. Lečenje se provodi antibioticima i tekućom dijetom." Nakon oporavka potrebno je u ishranu uvesti više vlakana, dobar početak je zobena kaša za doručak.

Neugodan miris

"Oko pet posto žena u reproduktivnoj dobi (od 18 do 44) doživelo je upalnu bolest karlice uzrokovanu nelečenom klamidijom ili gonorejom koje iz vagine dođu u jajovodne cevi ili maternicu, usled čega dolazi do pojave zimice, a ako se bolest ne leči može uzrokovati neplodnost. Ali, u ranoj fazi, simptomi mogu biti suptilniji, poput blage boli u karlici, nepravilnog krvarenja ili problema prilikom mokrenja", objašnjava dr. Ross.

Šta učiniti: Potrebno je otići kod ginekologa koji će napraviti test na klamidiju i gonoreju te test krvi. Ponekad je takođe potrebno napraviti ultrazvuk ili čak laparaskopiju (umetanje sićušne kamere kroz mali rez na trbuhu kako bi se videlo stanje unutrašnjih organa za reprodukciju) kako bi se ustanovilo koliko je infekcija uznapredovala. Bolest se leči antibioticima i vrlo retko operativnim putem.

Dijareja

"Nadutost praćena boli u stomaku i čestim prolivima može biti simptom upalne bolesti creva kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis. Obe bolesti spadaju u upalne bolesti probavnog trakta", objašnjava Narayanan i dodaje da 40 posto vremena oboleli od ovih bolesti imaju popratne simptome poput: boli u oku, mutnog vida, osipa i umora.

Šta učiniti: Lekar opšte prakse pacijenta s ovim simptomima upućuje kod gastroenterologa koji potom napravi niz testova među kojima su: testovi krvi, stolice kako bi se ustanovila moguća infekcija bakterijama ili parazitima, potom endoskopija te biopsija probavnog trakta. Ovo su hronične bolesti za koje do sada nije bilo dobre terapije, ali nove generacije bioloških lekova pokazuju dobre rezultate.

(Espreso/ Miss Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.