OPREZNOST! Izbegnite tuširanje UJUTRU, evo i ZAŠTO
Foto: Profimedia

dermatolozi savetuju

OPREZNOST! Izbegnite tuširanje UJUTRU, evo i ZAŠTO

Osim što pomaže da brže zaspimo, tuširanje naveče ima više prednosti za lepotu i zdravlje

Objavljeno:

Uvek je postojala rasprava je li bolje tuširati se ujutro ili naveče, ali dermatolozi su otkrili nekoliko razloga zašto je bolje tuširati se naveče te preporučuju da se u tušu provede oko 5 do 10 minuta. Iako se vreme tuširanja svodi na vaše lične preferencije, tuširanje po noći ima više prednosti za lepotu i zdravlje, kako piše Bright Side.

Pomaže vam da zaspite

Večernje tuširanje opušta vaše telo i um, a kada ga imate u pravo vreme može vam pružiti i bolji san. Tuširanje 90 minuta pre spavanja u toploj vodi može vam pomoći da zaspite brže nego inače. To se događa jer topla voda snižava temperaturu vašeg tela, što zauzvrat šalje signal vašem telu da je vreme za odlazak na spavanje.

Bolje za kožu

Tuširanje pre odlaska u krevet takođe bi moglo pomoći u sprečavanju prištića. Naša kosa skuplja bakterije i nakupljene proizvode tokom dana, a sve se te nečistoće prenose na jastučnicu, a zatim na lice. Budući da se naša koža regeneriše dok spavamo, odlazak u krevet s čistom i svežom kožom takođe znači da će naše nove stanice kože biti zdrave.

Pomaže kod alergija

Ako patite od sezonskih alergija, tuširanje po noći može pomoći u ublažavanju simptoma. Alergeni, poput peludi i prašine, mogu dospeti na vašu kožu i odeću, a ako se ne istuširate pre spavanja, mogli bi završiti na vašoj posteljini.

Kosa je zdravija

Ako kosu perete naveče, imaćete više vremena da se prirodno osuši na zraku. To će, pak, kosu dulje održavati sjajnom jer pomaže u zadržavanju vlage. Sušenje kose fenom u jutarnjoj žurbi može oštetiti vaše niti, ostavljajući ih slabima.

Smanjuje znojenje

Dok je jutarnje tuširanje izvrstan način da se osvežite pre nego što se suočite s danom, tuširanje noću zapravo vam može pomoći sprečiti neugodne mirise tela. Hladno tuširanje pre odlaska u krevet moglo bi pomoći u smanjenju noćnog znojenja od kojeg pate mnogi.

Sprječava grčeve u mišićima

Ako nakon dugog dana na poslu osećate bol u mišićima, topli tuš može vam olakšati neugodne osećaje. Kako topla voda pogađa vaše telo, pomaže u ublažavanju napetosti mišića i pospešuje san. Toplo tuširanje takođe može sprečiti grčeve u nogama noću, uobičajeno stanje koje pogađa do 60 posto ljudi.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.