U KAKVOM STANJU JE VAŠ IMUNITET? Ove pretrage sve GOVORE, nikako ih ne odlažite
Foto: Profimedia

PREPORUKA

U KAKVOM STANJU JE VAŠ IMUNITET? Ove pretrage sve GOVORE, nikako ih ne odlažite

Iako je termin 'dobar imunitet' postao gotovo sinonim za 'zdravlje' većina ljudi dok se ne razboli ne zna mnogo o stanju svog imunološkog sistema; mreži stanica, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tela koji bi mogli narušiti naše zdravlje

Objavljeno:

Naučnica, lekar i stručnjakinja za ishranu dr Ashley Jordan Ferira za Mind Body Green je objasnila da nam nekoliko brzih lekarskih pretraga može pomoći da dobijemo uvid u to kako nam radi taj obrambeni mehanizam tela, a reč je o laboratorijskim testovima koje je dobro povremeno napraviti, a na koje nas može uputiti porodični lekar.

1. Kompletna krvna slika

Iako ovaj test meri različite značajke krvi, na primer crvene i bele krvne stanice,trombocite, hemoglobin i hematokrit, različite nam vrste belih krvnih stanica (poput neutrofila, limfocita, bazofila itd.) mogu ukazati na stanje imuniteta.

- Znamo, na primer, da se neutrofili povećavaju kada imate infekciju, pa ćemo iz krvne slike dobiti i odgovore o svom imunološkom sistemu u trenutku vađenja krvi - kaže dr Ferira.

2. Metaboličko zdravlje i upalni markeri

Imunitet
foto: Profimedia

Ti su mehanizmi usko povezani s imunitetom jer imunološki sistem deluje kao senzor našeg metaboličkog stanja. Ferira zato predlaže proveru opsega struka, krvnog pritiska, šećera i lipida u krvi i druge pokazatelje metaboličkog zdravlja, te testiranje (CRP) C-reaktivnog proteina da doznamo postoje li upale u telu.

3. Određivanje nivoa D vitamina

D vitamin ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji, a test krvi s 25-hidroksi D vitaminom može odrediti njegov nivo. Količina 25-hidroksivitamina D u krvi dobar je pokazatelj koliko vitamina D ima vaše telo. Test može odrediti jesu li nivoi vitamina D previsoki ili preniski - kaže dr. Ferira.

4. Određivanje nivoa C vitamina

Imunitet
foto: Profimedia

Manje se često testira nivo askorbinske kiseline u plazmi, objašnjava Ferira i dodaje da C vitamin takođe ima veliku ulogu u imunitetu: tačnije on potiče razmnožavanje limfocita u borbi protiv stranih tela u organizmu.

- Vitamin C takođe pomaže neutrofilima (još jedna bela krvna stanica) da uništava loše mikrobe - kaže lekar.

5. Određivanje nivoa cinka

Ovaj je mineral u tragovima presudan za razvoj i funkciju mnogih urođenih imunoloških stanica (neutrofila, makrofaga i prirodnih stanica ubica) i adaptivnih imunoloških odgovora (B-stanice i T-stanice). Za testiranje prirodnog nivoa cinka, Ferira preporučuje traženje serumskog testa.

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.