UKOLIKO PIJETE PREVIŠE VODE, NISTE NI SVESNI DA TO MOŽE DA VAM NAŠKODI: Evo šta može da vam se DESI!
Devojka, ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

UKOLIKO PIJETE PREVIŠE VODE, NISTE NI SVESNI DA TO MOŽE DA VAM NAŠKODI: Evo šta može da vam se DESI!

Koliko god da nađem organizmu donosi dobro, voda može da napravi i velike probleme

Objavljeno:

Redovna hidratacija je jako važna.Ali je podjednako važno i ne preterati sa unosom tečnosti.

Koliko god da nađem organizmu donosi dobro, voda može da napravi i velike probleme.

Nedostatak vode u organizmu se dovodi u direktnu vezu sa nastankom mnogih bolesti, pre svega, dijabetesa, dok višak tečnosti može da poveća količinu cirkulišuće krvi, pogorša stanje pred menstruaciju i brojne psihijatrijske poremećaje.

Veliki gubitak

Stručnjaci kažu da su najčešća stanja koja su u direktnoj vezi sa metabolizmom vode i dehidratacija, insipidni dijabetes, poremećaj u radu nadbubrežne žlezde. Stoga ne čudi da je najčešće prva terapijska mera u saniranju ovih oboljenja nadoknada ili smanjenje vode.

Kada je reč o šećernoj bolesti, koja je najmasovnija, ključno je da se u periodu od njenog dijagnostifikovanja, do stabilizacije, pije što više vode. Voda je u ovom periodu važnija od dijabetične dijete i redovne fizičke aktivnosti, jer njena redovna upotreba snižava vrednosti šećera, nadoknađuje veliki gubitak tečnosti putem urina, sprečava prekomeran gubitak u telesnoj težini, sprečava elektrolitni poremećaj, izrazito visok rast šećera, rastvara ketone u cirkulaciji i što je podjednako bitno usporava nastanak hroničnih komplikacija.

Voda
foto: Printscreen

Primarna mera

O značaju vode govori i to da je u najtežoj komplikaciji šećerne bolesti tip 1, ketoacidozi, osnovna i prva terapijska mera forsirana rehidratacija. Pacijentima se u ketoacidozi savetuje da popiju čak 10 litara tečnosti u 24 sata. Slična je primarna mera lečenja zbog stabilizacije pacijenta i u insipidnom dijabetesu, Adisonovoj bolesti, sindromu manjka mineralokortikoida…

Međutim, previše vode u izvesnim bolestima i stanjima može da izazove probleme.

Voda
foto: Profimedia

Previše vode “zarobi” tečnost

Najbolji primer je nesvesna, stresom uzrokovana prekomerna upotreba tečnosti koja dovodi do lakog oblika povećanja zapremine cirkulišuće krvi. Hipofiza “zadržava” vodu, ali i mnoge psihijatrijske bolesti. Slično je i u predmenstrualnom sindromu kada se javlja fenomen “zarobljavanja” tečnosti. Ovakav poremećaj u ozbiljnijim razmerama može da se sretne u nekim psihijatrijskim poremećajima, kao i u poremećaju rada hipofize, stanja pojačanog lučenja hormona aldosterona i drugo.

Voda
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.