LJUBITELJI KAFE, ZNATE LI ŠTA JE KASKARA? Kafa i čaj u jednom, morate PROBATI
Foto: Pinterest.com

HIT

LJUBITELJI KAFE, ZNATE LI ŠTA JE KASKARA? Kafa i čaj u jednom, morate PROBATI

Kaskara, što na španskom znači kora, je sušena kora ploda kafe. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kafu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu

Objavljeno:

Iako je sirovina za kaskaru deo bobice kave, piće okusom uopšte ne upućuje na kafu. Zrna kafe dozrevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju crveneti. Sirova kafa u njenom omotaču naziva se 'kafina trešnja'.

- Unutar bobice smeštena s dva zrna. Zrna su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Celi plod obavijen je vanjskom, čvrstom kožnatom opnom. Od vanjske kože napravljena je kaskara - objasnio je Tom Saxon, osnivač i voditelj kafe u Batch Coffeeu.

Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi je farmeri takođe sakupljaju, suše na suncu i pakuju u kaskaru kojoj, prema stručnjaku za kavu Jenu Stoneu, treba nekoliko meseci da sazri jei izgleda tamnocrveno kad je spremna.

Je li to kafa? Čaj? Ili nešto sasvim drugo?

Kaskara se nalazi negde između kafe i čaja. Ona zapravo potiče od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može uvrstiti u kategoriju čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterisati kao neka vrsta voćnog čaja.

Kakav ima okus?

Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog okusa s notama šipka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen okus, ali ipak nudi note oštre kiselosti - ipak dolazi iz zrna kafe.

Koliko kofeina sadrži šolja kaskare?

Kaskara
foto: Pinterest

Kao što je dokazano istraživanjem koje su proveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šolji kaskare otprilike je petina onog u običnoj šolji kafe. Čak u najjače napravljenom napitku Kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg / l, u odnosu na široki raspon kofeina u kafi koji se može kretati, zavisno od vrste kafe i načinu pripreme, u rasponu od 400 do 800 mg / l.

Zdravstvene prednosti kaskare

Kaskara se može pohvaliti s puno antioksidansa, uglavnom polifenola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu 'Oxidative Medicine and Cellular Longevity' prehrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovno pijenje ovog napitka može biti korisno, piše HuffPost.

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.