RODITELJI OVO MORATE ZNATI: Evo zašto bi trebali ukinuti DECI žitarice, nije nimalo NAIVNO
Foto: Profimedia

PAžNJA

RODITELJI OVO MORATE ZNATI: Evo zašto bi trebali ukinuti DECI žitarice, nije nimalo NAIVNO

Promenite jutarnje navike

Objavljeno: 14:32h

Iako svaka veća trgovina nudi na desetke različitih žitarica i pahuljica novo je istraživanje otkrilo da čak 92 posto njih premda se reklamira kao 'zdravi dečji obrok' ima srednji ili visoki udeo šećera - iako su se proizvođači većine brendova obvezali da će taj udeo do sada već značajno smanjiti. Zbog toga Agencije za hranu u SAD-u i u nekim europskim zemljama pozivaju trgovce da takve proizvode uklone s vidljivih mesta u trgovinama, a na njihovo mesto stave neke druge slastice - jer su po količini šećera ti proizvodi ionako bliži 'poslasticama' nego zdravom obroku kakav deci treba na primer za doručak.

Ali, nije problem samo u šećeru: otprilike 60 posto testiranih proizvoda ima i srednji ili čak visoki udeo soli, a samo 45 posto tih žitarica u svom sastavu ima i vlakna, pokazuje istraživanje. - Ambalaža mnogih takvih proizvoda osmišljena je da privuče decu i roditeljima tako oteža zdraviji izbor za obrok - rekao je voditelj kampanje Action On Sugar, nutricionist dr Kawther Hashem. Iako se, tvrdi on, u nekim zemljama već ograničilo oglašavanje hrane koja je puna masnoća, soli i šećera, ta ograničenja još ne vrede i za ambalaže osmišljene da privuku decu, što je veliki problem.

- Već je predugo nezdrava hrana u središtu naše pozornosti - kaže dr Hashem i ističe da bi proizvođači prehrambenih proizvoda takvu ambalažu trebali imati samo na zdravijoj hrani i pićima, kako bi se decu edukovalo o važnosti zdravog odabira. Iako su mnogi brendovi već uklonili likove iz crtića s kutija dečjih žitarica, izvršna direktorka Zaklade Food Foundation Anna Taylor kaže da se napredak u smanjenju marketinga koji cilja na najmlađe ne događa dovoljno brzo, a zabrinjavajuće je, dodaje, i kako malo vlakana većina tih žitarica ima.

- Čeka nas još puno posla ako želimo zaštititi zdravlje naše dece u budućnosti - zaključila je Taylor za Metro.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.