KONAČNO PRONAĐENO TAJNO ORUŽJE PROTIV DEPRESIJE: Morate da znate kako deluje KETAMIN!
Ketamin, Foto: Profimedia

KONAČNO

KONAČNO PRONAĐENO TAJNO ORUŽJE PROTIV DEPRESIJE: Morate da znate kako deluje KETAMIN!

Recite zbogom različitim vrstama depresije

Objavljeno:

Ketamin, droga nekada popularna na klupskoj sceni, danas je tajno oružje psihijatara protiv depresije. Možda ste čuli za to, bilo iz ličnih priča slavnih - poput bivšeg NBA igrača Lamara Odoma - ili kroz mnoga istraživanja koja su trenutno u toku kako bi se procenila njegova učinkovitost. Ono što možda ne znate je kako lek deluje na ublažavanje depresije i zašto se čini da pomaže pacijentima kod kojih su svi ostali tretmani propali. U tome ne biste bili sami.

Dr. Stiven Levin, psihijatar s certifikatom odbora koji je 2011. razvio protokol za kliničku upotrebu ketamina, kaže da ga naučnici još uvek zakucavaju. Uprava za hranu i lekove, koja je 2019. odobrila verziju spreja za nos s ketaminom poznatom kao esketamin, takođe je. Dok naučni svet nastavlja istraživati ​​kako je lek koji je neada korišten kao anestetik na bojnom polju revolucionisao svet mentalnog zdravlja, evo što trebate znati. Ketamin nudi "optimističniji model depresije" Levin kaže da je osnovni način objašnjenja taj što lek manje-više budi mozak i omogućuje mu stvaranje novih veza.

- Mislimo da utiče na glutamatni sustav. Glutamat je neurotransmiter, koji je hemijski glasnik koji u mozgu prenosi informacijske signale. Omogućuje mozgu da se izleči i promeni te da uči i postaje otporniji- ističe on.

Veruje da je to "optimističniji model depresije" od onoga koji stoji iza lekova poput Prozaca, koji je dio klase lekova poznatih kao selektivni inhibitori ponovnog unosa serotonina (SSRI). Teorija koja stoji iza SSRI-a glasi da je depresija uzrokovana deficitom serotonina, hemijske tvari koja se oseća dobro u jednom delu mozga. Ketamin počiva na ideji da depresija utiče na mnoga područja mozga, inhibirajući njegovu "neuroplastičnost" - ili "sposobnost mozga da se reorganizuje stvaranjem novih neuronskih veza tokom života.

Dr Prajs naglašava prednosti ketamina.

- Ketamin ima sasvim različite mehanizme od SSRI-a u smislu moždanih receptora na koje deluje- kaže i dodaje:

- Dominantna hipoteza zašto ketamin dj+eluje tako brzo, čak i kod pacijenata koji su otporni na lečenje, jest ta da brzo - u roku od otprilike jednog dana - vraća neuroplastičnost u ključnim moždanim krugovima koji su uključeni u regulaciju raspoloženja, spoznaje i afekta.

Lečenje može "dramatično promeniti" život, ali deluje samo za 50 posto pacijenata. Levine naglašava da, iako lek može učiniti čuda, to nikako nije srebrni metak. Mnogi ljudi dožive veliko dizanje droge, ali isto toliko - iz nejasnih razloga - nemaju.

- Samo oko 50 posto će odgovoriti na lečenje ketaminom, možda će 60 do 70 posto imati takvu donju razinu klinički značajnih rezultata- kaže Levin.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.