NIKAKO NEMOJTE JESTI VIŠE OD DVE KRIŠKE LUBENICE DNEVNO: Dr Pavlova objasnila TAČNO ZBOG ČEGA
Lubenica, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

NIKAKO NEMOJTE JESTI VIŠE OD DVE KRIŠKE LUBENICE DNEVNO: Dr Pavlova objasnila TAČNO ZBOG ČEGA

Endokrinolog na Univerzitetskoj bolnici u Moskvi dr Zuhra Pavlova, na prvom mestu upozorava da je voće puno fruktoze

Objavljeno: 19:59h

Lubenica je zdrava i definitivno treba da je jedete, ali u ograničenim količinama! Sadrži dosta vitamina, kao i dosta vode, što je čini sjajnim letnjim osveženjem, ali treba imati na umu nekoliko stvari.

Endokrinolog na Univerzitetskoj bolnici u Moskvi dr Zuhra Pavlova, na prvom mestu upozorava da je voće puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno ukoliko se unosi na prazan stomak, dovodi do masne degeneracije jetre, a fruktoza uopšte doprinosi razvoju gojaznosti. Osim toga, fruktoza utiče na određene hormone u organizmu, zbog čega dolazi po povećanja apetita.

S druge strane, lubenicu treba da uvrstite u svoju ishranu, ali umereno, zato što sadrži obilje vitamina, pre svega A i C.

Jedno parče lubenice pruža čak 25% dnevnih potreba za vitaminom C, koji je važan za zdravlje zuba i desni, za funkcionisanje imuniteta, apsorbovanje gvožđa.

Vitamin A, koji se takođe nalazi u lubenici, ima važnu ulogu u zdravlju očiju, kostiju, ali i u reprodukciji. Takođe, utiče i na proizvodnju limfocita i imuni sistem, a iz jednog parčeta lubenica zadovoljićete 30 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.